Felemás negyedév az OMV-nél

Vágólapra másolva!
Felemás negyedéven van túl az osztrák olajcég, az OMV. A társaság ugyan üzemi szinten pozitív meglepetést tudott okozni, de a nettó eredménye nem lett olyan jó, mint amire az elemzők számítottak. A cég továbbra is bízik a kitermelés felfutásában főként a tavalyi északi-tengeri tranzakció miatt, de a líbiai és a jemeni helyzetet nehéz előrejelezni a vállalat szerint.
Vágólapra másolva!

Az elemzői várakozásokhoz képest vegyes negyedévet zárt az osztrák olajmamut, az OMV. A társaság tisztított üzemi eredménye ugyan a konszenzushoz képest jobb lett, de a tisztított nettó profit elmaradt a prognózisoktól.

Éves és negyedéves szinten is jelentős visszaeséseket lehet látni a cég teljesítményében, de mivel január végén az OMV már közzétette a kereskedelmi kimutatásait (trading statement), így részben beárazódhattak már a negatív folyamatok.

Forrás: OMV, Bloomberg, Investor.hu

Nem volt egyszerű helyzetben 2013 során az olajcég, több negatív tényezővel is szembesülnie kellett a vállalatnak. Ilyen volt például a líbiai tüntetések miatt visszaeső kitermelés, éves szinten csökkent az olajár is, a finomítói szegmens pedig továbbra is szenved a túlkapacitások miatt.

A vállalat szempontjából ugyanakkor volt egy kiugró bejelentés még nyáron: 2,65 milliárd dollárt költött a cég Északi-tengeren lévő olajmezőkre, amitől egyébként a jövőbeli kitermelés felfutását is várja a cég.

A kutatás és kitermelés üzletág az utóbbi pár negyedévben nem teljesít túl jól, folyamatosan csökken a tisztított üzemi eredmény, viszont a gáz és energia, valamint a finomítás és kiskereskedelem az előző negyedévekhez képest nem szerepelt rosszul.

Forrás: OMV, Investor.hu

Zsugorodik a kitermelés

Az OMV-nek idén több nehézséggel is szembe kellett néznie Líbiában és Jemenben, ami miatt zsugodorott a napi szénhidrogéntermelés. A negyedik negyedévben már napi 18 ezer hordóval járult hozzá a kitermeléshez az északi-tengeri akvizíció.

Ugyanakkor a tavaly bejelentett terjeszkedés révén az idei évben 320-340 ezer hordóra akarják feltornászni a kitermelést. Hosszabb távon pedig a 400 ezer hordós szint elérése a cél.

Az OMV számításai szerint idén 100 dollár körül alakulhat a Brent hordónkénti ára, ami éves alapon további olajáresést jelenthet.

Forrás: OMV, Investor.hu

A finomítás továbbra is szenved

A finomítói üzletág gyengeségei eddig sem számítottak újdonságnak, továbbra is nehéz helyzetben vannak a finomítók az árrések összeesése miatt. Egyelőre még a pozitív tartományban van, de a pár negyedévvel korábbi 4,5-5 dolláros szinthez képest jelentős zuhanás látható a hordónkénti árrés esetében.

Forrás: OMV, Investor.hu

Az OMV viszont már korábban is jelezte, hogy a finomítói és kiskereskedelmi szegmenstől el szeretne távolodni. Emiatt adták el egyébként a Bayernoilban lévő részesedésüket is.

A gáz és energia üzletág növekedni tudott

Éves szinten mintegy 35 százalékot javult az OMV gáz és energia üzletágának üzemi eredménye. Ebben az orosz Gazprommal kötött szerződés újratárgyalásának is szerepe volt. Továbbá a norvég Statoil céggel is leültek beszélni a korábbi megállapodásokról.

Némi jó hírt jelenthet a részvényesek számára, hogy az OMV a 2013-as év után 1,25 eurós osztalékot fizet, ami a mostani árfolyammal számolva 3,7 százalék körüli osztalékhozamot jelent.

Az OMV részvénye 1 százalékos mínuszban nyitott a jelentést követően.

OMV napi grafikon (Bécs) Forrás: Bloomberg, Investor.hu