Érvénytelenített a bíróság egy autóhitel-szerződést

Vágólapra másolva!
Több ezer autóst érinthet a jogerős döntés.
Vágólapra másolva!

Több ezer adós autóhitel-szerződésére lehet hatással a Fővárosi Törvényszék jogerős ítélete, melyben érvénytelenített egy szerződést, mert azt a pénzintézet helyett egy olyan kereskedő írta alá, akinek erre nem volt jogosultsága - olvasható a Magyar Nemzetben.

A szóban forgó autóhitel-szerződést 2008-ban kötötte egy adós az MKB Euroleasing Zrt.-vel. Az adós közel hárommillió forint hitelt vett fel a pénzintézettől, amit már csaknem megfizetett, amikor az autóját ellopták. Ezt követően az MKB további milliókat követelt az adóstól, ő azonban nem ismerte el a tartozást, így bíróságra került az ügy. A Fővárosi Törvényszék helybenhagyta a korábbi elsőfokú döntést, miszerint a szerződés érvénytelen, mert azt egy olyan kereskedő írta alá, akinek nem volt jogosultsága ezt tenni a pénzintézet helyett.

A 2010 előtti szabályozás szerint volt lehetőség arra, hogy egy kereskedő a bank nevében aláírjon, de ez a kereskedő nem tartozott közéjük.

Bihari Krisztina, az adóst képviselő ügyvéd a lapnak elmondta, a bíróság precedensértékű ítéletet hozott. A döntés több ezer adós szerződésére lehet hatással, mert sok esetben a jogszabályokat figyelmen kívül hagyva írhatták alá a szerződéseket az arra nem jogosult kereskedők.