Bekeményített a Fed

Vágólapra másolva!
A Fed vezetőinek tegnapi döntése értelmében az USA-ban működő nagy külföldi bankoknak szigorúbb tőkemegfelelési előírásoknak kell majd megfelelniük. Így a külföldi pénzintézetekre is ugyanolyan tőkemegfelelési szabályok fognak vonatkozni, mint az amerikai társaikra - írja a Reuters.
Vágólapra másolva!
  • A Fed vezetői tegnap elfogadták azt a szabályozást, mely szigorúbb tőkekövetelményeket ír elő a külföldi bankoknak az Egyesült Államokban.
  • A szabályozás értelmében az 50 milliárd dollárnál nagyobb mérlegfőösszeggel rendelkező külföldi bankoknak egy nemzetközi holding társaságot kell létrehozniuk, és amerikai egységeiket azokba kell tömöríteniük. Ezekre a holdingokra ugyanolyan tőke- és likviditási szabályok fognak vonatkozni, mint az amerikai bankokra.
  • Az amerikai jegybank az eredeti tervekben szereplő határidőhöz képest további egy év haladékot adott a külföldi bankoknak a követelmények teljesítésére, így a pénzintézeteknek 2016 júliusáig kell megfelelniük az előírásoknak. További könnyítés az eredeti elképzelésekhez képest, hogy azok szerint a 10 milliárd dollárnyi eszközzel rendelkező külföldi bankokra is vonatkozott volna a szabályozás.
  • A Deutsche Bank és a Barclays tiltakozott a szigorúbb szabályozás ellen, mivel az amerikai leányok feltőkésítése komoly terhet jelent a számukra. A külföldi pénzintézetek szerint a szigorúbb tőkemegfelelések rontani fogják profitabilitásukat.
  • A szigorúbb szabályozás célja, hogy elkerülhetővé váljon a 2008-as válsághoz hasonló eset, amikor az adófizetők pénzéből kellett kimenteni a bankokat. Ha ugyanis a külföldi bankoknak is erősebb tőkehelyzete, akkor kisebb az esélye a csődbe menetelüknek.