Nyereséges lett a CIG, de mi van mögötte?

Vágólapra másolva!
Első nyereséges évét zárta a CIG Pannónia Életbiztosító a tavalyi évben, viszont mégsem teljesen pozitív a kép, ugyanis a díjbevételek tovább apadtak és megállt a költségcsökkenés is. Ráadásul a piaci környezet továbbra sem kedvező, habár a januártól az életbiztosításokra járó adókedvezmény segíthet majd a cégnek.
Vágólapra másolva!

Megvan az első nyereséges év

Nyereséges lett a CIG Pannónia 2013-ban, azonban a mögöttes folyamatok nem feltétlenül festenek pozitív képet. Habár a teljes tavalyi évben 410 millió forintos nyereséget realizált a biztosító az előző évi 2,1 milliárdos veszteséghez képest a negyedik negyedéves adatok már annyira nem kedvezőek.

A biztosító 139 millió forintos profitot realizált a decemberben végződő három hónapban, 67 százalékkal alacsonyabbat, mint 2012 hasonló időszakában. Ennek elsődleges oka, hogy az eseti bevételek most 190 millió forintot tettek ki, míg egy évvel korábban 1,6 milliárd forint származott ebből. Ezeknél a tételeknél viszont nem lehet évről évre megújuló rendszeres bevételekre számítani.

Forrás: Investor.hu

A társaság díjbevétele is tovább csökkent, ráadásul az új szerzések és az eseti díjak bevételei mellett jelentősen mérséklődött a megújításokból származó összeg is, méghozzá számottevően, 1,4 milliárd forinttal. Ennek hátterében az áll, hogy az ügyfelek mintegy 12,5 százaléka szünetelteti a díjfizetést. A megújítási ráta pedig 2011 első negyedéve óta nem látott mélypontra esett, ráadásul akkor még az új szerzések adták a bevételek nagy részét.

Forrás: Investor.hu

A társaság számára pozitívumot jelenthet az idei évben, hogy január elsejétől újra jár adókedvezmény a nyugdíjcélú életbiztosítások után, ami emelheti a keresletet a biztosítások iránt, akár megállítva, de legalábbis mérsékelve az új szerzések apadását a CIG-nél is.

A központi költségek apadása is megállt a negyedik negyedévben, bár arra számítani lehetett, hogy nem lehet a végtelenségig folytatni ezt az ütemű hatékonyságjavítást. Negyedéves alapon kisebb növekedést látni, habár az egy évvel ezelőtti szinthez képest még jelentős a mérséklődés. A központi költségek bevételekhez viszonyított arányát sikerülhet tíz százalék alatt tartani egymást követő két negyedévben is.

Forrás: Investor.hu

Tovább bővül az EMABIT

A CIG nem-életbiztosítási üzletága tovább folytatta a bővülést a negyedik negyedévben, és 2013-ban összesen 5,1 milliárd forintos bruttó díjbevételt ért el. A következő negyedévtől viszont komolyabban csökkenhet majd a bevétel, mivel a társaság még novemberben döntött KGFB-állományának jelentős csökkentéséről, mivel az nem bizonyult kellően eredményesnek.

Forrás: Investor.hu

Hozzájárult a CIG profitjához a CIG Alapkezelő is, ami 2013-ban 194 millió forint nyereséget ért el. Az Életbiztosító 46 százalékos részesedéssel rendelkezik az Alapkezelőben.

Csoport szinten a CIG Pannónia még veszteséget ért el 2013 egészében, habár ez a vártnak megfelelően alakult. A cég egyébként a harmadik negyedévben meglepetésre pozitív adózott eredményt ért el, de ez egyelőre csak átmenetinek bizonyult. A társaság korábbi várakozása szerint idén a nem-élet üzletág is nyereségessé válhat, ami a csoportszintű eredményt is pozitívba emelheti.

Összességében kedvező, hogy elérte a kitűzött célt a CIG, és életbiztosítási ága nyereséges lett, azonban a tovább apadó díjbevételek és a költségcsökkentések kedvező hatásának megállása inkább negatívumként értékelhető. Segíthet majd a cégnek a januártól életbelépő, életbiztosításokra járó adókedvezmény is, illetve ha a cég várakozásainak megfelelően a nem-élet üzletág is nyereségessé válik idén, akkor csoport szinten is pluszba fordulhat az eredmény 2014-ben.

A vegyes folyamatok a részvény árfolyamreakciójában is tükröződött, ugyanis kezdetben két százalék körüli pluszban is volt a papír majd, négy százalékos esésbe váltott, jelenleg pedig egy százalék feletti mínuszban tartózkodik.

A CIG Pannónia árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu