Felvásárolják a Richter partnerét

Vágólapra másolva!
Igaznak bizonyultak a Wall Street Journal értesülései, miszerint az Actavis nevezetű generikus gyógyszergyártó cég felvásárolja a Richter amerikai partnerét, a Forestet.
Vágólapra másolva!

Hatalmas felvásárlási pletykát szellőztetett meg ma reggel a Wall Street Journal. A gazdasági napilap értesülései szerint a világ egyik meghatározó gyógyszergyártója, az Actavis előrehaladott tárgyalásokat folytat a Forest Laboratories felvásárlásáról. Kora délutánra bebizonyosodott az akvizíció, az Actavis ugyanis hivatalosan is bejelentette a lépést. A Forest neve egyébként ismerősen csenghet a hazai befektetők számára, miután a Richter amerikai partnercégének számít.

A vevő 25 milliárd dollár fejében vásárolja fel a Forestet, holott a tegnapi záróár alapján „csupán” 19,3 milliárd dollár volt a cég piaci kapitalizációja. Tehát az Actavis közel 30 százalékos prémiumot fizet ki célpontjáért.

Előrébb léphet az Actavis

Az ügylet révén a világ első számú generikus gyógyszercége jöhet létre piaci kapitalizáció alapján, hiszen az eddigi másodhegedűs Actavis megelőzheti a Tevát. Ráadásul olyan nagyágyuk közelébe érhet 58 milliárdos értékével, mint az Eli Lilly, vagy az Abbott Laboratories. A Bloomberg adatbázisa szerint globális szinten a 17. legnagyobb kapitalizációjú gyógyszercég születhet meg.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A 12 havi előretekintő árbevétel alapján viszont továbbra is a második számú generikus gyógyszercég maradna az Actavis a Forest bekebelezésével. 11 milliárd dolláros értékesítése még így is csak közel fele lenne a Teváénak. Sőt, hasonló képet kapunk, ha az Abbott, vagy az Eli Lilly bevételeivel vetjük össze az egyesült vállalat eladásait.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Nem lenne meglepő az újabb felvásárlás

A Bloomberg adatai szerint az elmúlt években az Actavis bizonyult a legnagyobb felvásárlónak a gyógyszeriparban. Három év alatt mintegy 14,4 milliárd dollárt költött el különböző felvásárlásokra a társaság. Legutóbb januárban vette meg az Aptalis Holdingsot.

A kifejezetten gyógyszeripari befektetésekben utazó Sphera Funds Management partnere a Bloombergnek kifejtette, hogy az Actavis növekedése elsősorban a felvásárlásokon alapszik. Ennek hátterében pedig a költségigényes (és persze nagyobb kockázatokat rejtő) K+F tevékenység húzódik. A társaság filozófiája, hogy a kutatásra és fejlesztésre fordítandó összegeket inkább akvizíciókra fordítja.

A két vállalat egyesülésével jelentősen bővülhet a termékpaletta, az Actavis generikus készítményei a Forest originális készítményeivel erősödhetnek meg.

Ki lehet a nagy nyertes?

A tranzakció egyik legnagyobb nyertese Carl Icahn milliárdos befektető, aki 11,3 százalékos részesedéssel bír a Forestben a Bloomberg adatai szerint, ezzel pedig a cég második számú tulajdonosának számít.

Az aktivista befektető egyébként már 2012 augusztusában felhívta a figyelmet a Forestre, amikor is kitűnő felvásárlási célpontnak nevezte a céget. Ennek okaként jelölte meg, hogy a társaság értékesítési struktúrája nem hatékony, ami miatt nem tudja kiaknázni a cégben rejlő lehetőségeket. Teóriája ugyanakkor teljes egészében nem igazolódott vissza, hiszen azóta több mint duplájára emelkedett a Forest árfolyama (sőt a felvásárlási árral számolva közel triplázott).

Forest napi grafikon (NYSE) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Mégis úgy néz ki, hogy a guru különös érzékkel rendelkezik a gyógyszeripari befektetések terén, ugyanis korábban több olyan céget is felvásároltak, amelyben részesedéssel rendelkezett. Az ImClone Systemsre az ELi Lilly csapott le még 2008-ban 6,3 milliárd dollár fejében, míg a Genzyme-t a Sanofi vette meg 2011-ben 19,4 milliárd dollárért. Ezek alapján pedig a jövőben is érdemes lehet Icahn befektetéseit figyelemmel követni, hiszen jó alapot adhatnak. Persze a tutit ő sem tudja feltétlenül, ráadásul a guru elképzeléseit is könnyen keresztül húzhatják (ez történt például a Dell esetében is).

Változik-e a Richter kapcsolata?

Visszatérve a Richterre egyelőre még nehéz megmondani, hogy a Forest felvásárlása milyen változást hozhatna a cég életében. Annyi bizonyos, hogy a hazai gyógyszergyártó számára rendkívül fontos a partneri kapcsolat, hiszen egyik kulcskészítményét, a cariprazine-t a Foresten keresztül dobná az USA-ban piacra.

Mindenestre a Forest tranzakció EV/EBITDA mutatójára érdemes néhány pillantást vetni, ugyanis ezek alapján a cég 16-szoros értékeltségen kelt el. Eközben a Richter pedig csupán 8,4-es 12 havi előretekintő EV/EBITDA mutatón forog. Ezek alapján pedig lehet még növekedési potenciál a hazai gyógyszergyártóban. Igaz, azt sem szabad elfelejteni, hogy a cariprazine amerikai piaci bevezetése akár több hónapot is csúszhat a tervekhez képest.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A befektetők első reakciója a pletykára még 1 százalék feletti pluszba lökte a Richter árfolyamát, ahonnan csaknem a tegnapi záróárig korrigált vissza az árfolyam. A hivatalos bejelentést követően azonban ismét közel 1 százalékos emelkedést tud felmutatni a gyógyszerpapír.

Richter napi grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A Richterrel kapcsolatos legutóbbi mélyebb elemzésünkről az alábbi cikkben olvashat: