Felemás képet festett magáról a Danubius

Vágólapra másolva!
Vegyesek az érzéseink a vállalat tegnap publikált negyedik negyedéves gyorsjelentése láttán. A bevétel és az EBITDA is szépen nőtt ugyan, de az alapfolyamatok már mintha nem festenének olyan rózsásan. Sokat segített ugyanis a forint gyengülése, és egy kishotel eladásából származó nyereség, mely utóbbit figyelmen kívül hagyva jelentősebb visszaesés mutatkozna EBITDA soron.
Vágólapra másolva!

Bedurran az ingatlansztori?

A Danubius a negyedévben 442 millió forintért értékesítette egyik magyarországi kisszállodáját, melyet korábban harmadik félnek adtak bérbe. A tranzakción 344 millió forintos nyereséget számoltak el.

A tranzakció csak még inkább ráirányíthatja a figyelmet a Danubiusban rejlő ingatlansztorira, amiben a cég eredményességének látványos javulása is nagy segítséget jelent. Nem szabad elfelejteni, hogy a kedvező folyamatok ellenére a papírok árfolyama még mindig a 6207 forintos egy részvényre jutó saját tőke értéke alatt tartózkodik.

Bár azt nem tudjuk, hogy pontosan melyik szállodát adta el a Danubius (évekkel ezelőtt a hévízi Hotel Parkot és keszthelyi Hotel Hullámot is 400-350 millió Ft +ÁFA áron hirdették), a befektetők számára sokat mondó lehet, hogy a tranzakción jelentős nyereség képződött. Eszerint a szállodák valós piaci értéke akár jelentősen is magasabb lehet a könyvekben kimutatott értékeknél.

Vegyes a kép a gyorsjelentés után

Új csúcsra futott a Danubius árbevétele, amennyiben legalábbis a 12 havi gördülő árbevételt vizsgáljuk. A negyedik negyedéves szám is impozáns, 6 százalékos növekedést mutat a bázisidőszakhoz képest, amiben a gyengébb forintárfolyamnak is nagy szerep jut (ami az év eddigi részében is segíti egyelőre a céget). Fontos viszont kiemelni, hogy enélkül is növekedni tudott a cég, hiszen az eurós bevételek is feljebb kerültek 1 százalékkal.

Forrás: Investor.hu

A kihasználtság 64,2 százalékra kapaszkodott tavaly egész évben, ami lényegében megfelel saját korábbi becsléseinknek, ráadásul a kulcspiacnak számító Magyarországon a szobák átlagárai is emelkedtek (ami a bevételek eredménytermelésre való lefordításában fontos momentum).

Forrás: Investor.hu

Euróban számolva a negyedik negyedévben már csak a klasszikusan legerősebb cseh szegmens tudott bevétel növekedést elérni, ami már mintha gyengülő alapfolyamatokra utalna. A forintban kimutatott bevétel persze minden szegmensben szépen emelkedett, de ez kizárólag devizahatás.

Nagyot emelkedtek a költségsorok, a személyi jellegű kiadások 10 százalékos ugrása nem fest szépen. Ez viszont részben egyfajta szezonhatásnak is mondható, hiszen a vállalatnál korábban is jellemzően az év végére estek a premizálás miatti többlet kifizetések.

Jelentős mértékben, 72 százalékkal hízott az EBITDA, így a 12 havi gördülő EBITDA és EBITDA-hányad egyaránt a válság előtti csúcsokra kapaszkodott vissza.

Forrás: Investor.hu

Az EBITDA nagy emelkedését egy egyszeri tételnek köszönhetjük, az értékesített hotel után elszámolt 344 millió forintos nyereséggel tisztítva ugyanis a tárgyidőszakot, nagyjából 74 százalékos csökkenést láthatnánk az EBITDA-ban.

A menedzsment ráadásul óvatos optimizmussal tekint a jövőbe, 2014-ben szerintük nehéz lesz megismételni a 2013-as növekedést. Ennek oka, hogy idén nem fognak olyan nagyságrendben budapesti sportesemények megismétlődni, mint tavaly. Fontos azonban jelezni, hogy a menedzsment az elmúlt negyedévek során is inkább konzervatívnak mutatkozott a prognózisokat illetően.

A Danubius részvényére egyébként még november elején hívtuk fel olvasóink figyelmét, akkor úgy láttuk, érdemes lehet befektetni a papírba. Azóta a Danubis árfolyama több mint 20 százalékot emelkedett, vagyis jelentős hozamot lehetett elérni vele. Aki szeretne Danubius vagy egyéb részvényekkel kereskedni, az az Investor Traderen keresztül teheti meg.

A Danubius árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu