Vágólapra másolva!
Remekül indult a hét az ázsiai tőzsdéken, a főbb részvényindexek kivétel nélkül erősödni tudtak a csaldóást keltő kínai és japán statisztikák ellenére. Amerikában pénteken is folytatódott a részvényindexek rendületlen emelkedése, ami után az idei legjobb hetüket produkálták a részvényindexek. 
Vágólapra másolva!
  • Pozitívan indították a hetet az ázsiai piacok a vártnál gyengébb japán makroadatok ellenére. A japán gazdaság csak 0,3 százalékkal bővült a negyedik negyedévben az előző negyedévhez képest, miközben a szakértők 0,7 százalékos növekedést vártak. A fogyasztói kiadások pedig csak fél százalékkal növekedtek a negyedik negyedévben negyedéves alapon (várt: 0,8%), ami szerepet játszott az alacsonyabb növekedésben.
  • A főbb ázsiai részvényindexek emelkedését a hongkongi Hang Seng vezette, mely 1 százalékot erősödött. A japán Nikkei 0,6 százalékos erősödéssel reagált a statisztikákra, a kínai Shanghai Composite 0,9 százalékos ugrás után pedig új kéthónapos csúcsot ütött. Az ausztrál S&P/ASX 200 0,5 százalékos, a dél-koreai Kospi pedig 0,3 százalékos pluszban zárt.
  • A befektetők vételi kedvét nem tudta elrontani, hogy Kínában a hitellufi egyre nagyobbra fújódásáról árulkodó makroadatot publikáltak. Eszerint négy éve nem látott mennyiségű új, jüan alapú hitelt helyeztek ki januárban (1,32 ezer milliárd jüant). Az összes hitelkihelyezés pedig 2,58 ezer milliárd jüant tett ki a hónapban, ami mindenkori rekordnak számít.
  • Az amerikai részvényindexeket pénteken sem lehetett megállítani, mindhárom fő tőzsdemutató a pluszokat tudta gyűjtögetni a hét utolsó napján is. Az S&P 500 0,5 százalékot, a Dow Jones 0,8 százalékot, a Nasdaq 0,1 százalékot emelkedett. Ezzel a Nasdaq 2000 júliusa óta nem látott csúcsot ütött.
  • Ráadásul a három részvényindex legerősebb hetet zárta idén, a Nasdaq 2,9 százalékot, a Dow Jones és az S&P 500 pedig 2,3 százalékot erősödött a múlt héten.
  • A befektetők jó kedvét pénteken az eurózónából érkező kedvező makroadatok, és a vártnál többnyire erősebb amerikai statisztikák is erősíthették. Ezen túl Richard Fisher, a dallasi Fed-elnök szerint az amerikai gazdaság a megfelelő irányba halad, az egyes körzetekben különösen erős a gazdasági aktivitás. Emiatt a Fed-nek nem szükséges módosítani a QE3 program csökkentésének ütemtervén.
  • Az amerikai piacokon ma nem lesz kereskedés, mivel az elnökök napját fogják ünnepelni az országban. Emiatt makroadat sem fog napvilágot látni, és a gyorsjelentési szezon is szünetel ma.
  • Az európai piacokon nem várható nagy mozgás nyitáskor, a határidős indexek alapján a pénteki záróértékek közelében indulhat a kereskedés.
Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Bloomberg, Investor.hu