Íme, a legnagyobb befektetői parák

Vágólapra másolva!
A kínai hitelbuboréktől tartanak a legnagyobb mértékben a Goldman Sachs ügyfelei - derült ki a bank által végzett felmérésből.
Vágólapra másolva!

Rendkívül érdekes felmérést végzett a Goldman Sachs befektetési bank hongkongi és tokyói ügyfelei körében. A pénzintézet azt vizsgálta, hogy milyen makrotényezők aggasztják a legnagyobb mértékben az ügyfeleit.

A válaszadók legnagyobb hányada, 31 százalékuk a kínai és feltörekvő piacok hitelképességét jelölte meg a legnagyobb globális kockázatként. A Kína és a feltörekvő piacokkal kapcsolatos aggodalmak érthetőek, a hatalmas országban egyre nagyobbra fújódik a hitellufi, a feltörekvő régiókban pedig az elmúlt hetekben kiéleződött feszültségek okozhatnak nyugtalanságot.

Ezután az ügyfelek azt jelölték meg fő kockázati tényezőként, hogy a fejlett országok gazdasága hosszú távon stagnálni fog, vagy nagyon lassú növekedésre lesz képes. A fejlett országok lassú feltápászkodása a világgazdaságra is káros hatással lenne, mivel elsősorban tőlük várják a növekedés beindítását.

Az ügyfelek ehhez hasonló arányban jelölték meg aggodalmuk fő okaként, hogy a laza monetáris politika következményeként eszközár-buborékok alakulnak ki a piacokon. A megkérdezettek kisebb hányada ezen túl a nem kívánatos deflációt, egy politikai vagy katonai konfliktus kialakulását nevezte meg fő kockázati tényezőként. Jó jel viszont, hogy a válaszadóknak csak a 3 százaléka vélte úgy, hogy az eurózóna válsága újra kiéleződhet, ami súlyos csapás lenne a magára találó világgazdaság számára.

Forrás: Goldman Sachs, Investor.hu