Ide fektetik pénzüket a milliárdos guruk

Vágólapra másolva!
Több száz millió dollárral fogad az izraeli Teva gyógyszercég részvényeinek drágulására Soros György, aki súlyos veszteségeket hozott össze a JC Penney-be történő befektetésén. Többek között ez derült ki a világ legnagyobb hedge fundjai által közzétett negyedéves jelentésekből, melyek alapján a befektetők betekintést nyerhettek a hatalmas méretű alapok befektetéseibe.
Vágólapra másolva!

Közzétették a tavalyi negyedik negyedévre vonatkozó úgynevezett "13F" jelentéseiket az amerikai pénzügyi felügyelet (SEC) felé a világ legnagyobb hedge fundjai, melyekből kiderült, hogy milyen befektetésekben gondolkodnak a hatalmas méretű alapok. Ezeket a riportokat mindig kiemelt figyelem övezi a befektetők részéről, mivel betekintést nyújthat a milliárdos alapok kulisszatitkaiba, és, hogy miként vélekednek az egyes vállalatokról a nagyjátékosok.

A hedge fundokra leginkább azok a tényezők jellemzőek, hogy aktívan kezelik portfóliójukat, speciális stratégiákat követnek, jelentős tőkeáttétellel kereskednek, így nagyobb kockázat vállalása mellett az átlagosnál magasabb hozamokat céloznak meg befektetéseikkel.

Súlyos bukó Sorosnál

A riportokból többek között kiderült, hogy Soros György és hedge fundja, a Soros Fund Management tekintélyes mennyiségű pakkot vásárolt az izraeli Teva gyógyszeripari cég részvényeiből. Sorosék 5,7 millió darab Teva részvényt vásároltak a negyedik negyedévben nagyjából 228 millió dollár értékben, melyekből 373 millió dollár értékű „csomagot” birtokoltak az időszak végén. Ez a hedge fund teljes portfóliójának legnagyobb részét, 4 százalékát teszi ki.

A világ egyik legnagyobb gyógyszeripari cége, a Teva eddig remek befektetésnek bizonyult, mivel a részvények több mint 10 százalékot raliztak eddig ebben az évben. Soros ezen túl 2,8 millió darabot vásárolt a JP Morgan részvényeiből, valamint 2,3 millió darabot a Citigroup papírjaiból. A General Motorshoz is nagy reményeket fűz a milliárdos, az autógyártó részvényeiből további közel 3,6 millió darabot vásárolt az időszak során 120-140 millió dollárért a már meglévő 1,3 millió darabos pakkjához.

Teva napi grafikon (NYSE) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ugyanakkor a JC Penney-ből teljesen kiszállt a milliárdos, miután a kiskereskedelmi lánc nem bizonyult túl jó vételnek. Soros még tavaly tavasszal vásárolt közel 20 millió darabot a kiskereskedelmi óriás részvényeiből, melyek akkor 16-18 dollár körül mozogtak. A papírok azóta nagy mélyrepülést mutattak be, és ma már csak alig több mint 6 dollárt érnek darabonként, ami dollármilliós veszteségeket okozhatott a magyar származású gurunak.

JC Penney napi grafikon (NYSE) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Soros továbbá 1,8 millió darabot eladott a Herbalife részvényeiből, melyek jól hozhattak a konyhára, mivel tavaly közel megháromszorozták értéküket. Soros (Carl Icahnnel együtt) azután vásárolt be nyáron a táplálék-kiegészítőket gyártó cég részvényeiből, miután Bill Ackman milliárdos bejelentette, hogy óriási tételben fogad a részvények esésére. A Soros Fund Management legalább 60 százalékos profitot realizált az eladott Herbalife-papírokon a negyedik negyedévben.

Herbalife napi grafikon (NYSE) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Nem sok jóval kecsegtet, hogy az egyik leghíresebb befektető dollármilliárdokkal fogad az amerikai részvénypiac esésére. Soros alapja ugyanis további put opciókat vett az S&P 500 részvényindexre (ezek olyan eszközök, melyek az S&P 500 esése esetén hajtanak profitot), melyekből már 1,3 milliárd dollárnyi van a birtokában. A harmadik negyedév végén még csak 470 millió dollárnyi put opciója volt Sorosnak.

Buffett a médiaiparban (is) nyomul

Warren Buffett, a világ egyik leggazdagabb embere többek között a fizetős tv-szolgáltatásokat kínáló Liberty Globalban vásárolt 246 millió dolláros részesedést. Ezen túl tekintélyes mennyiségű (12,631 millió darab) Goldman Sachs részvényhez jutott a milliárdos különböző warrantokon keresztül.

Buffett teljesen leépítette a második negyedévben felépített Dish Network pozícióját, ami vaskos profitot biztosíthatott a milliárdos cégének, a Berkshire Hathaway. A Dish Network árfolyama ugyanis 36 százalékot ugrott a tavalyi második félévben, és a papírokon nagyjából 7 millió dolláros profit keletkezhetett a Hathaway számára.

Közel egymilliárd dollárt kaszált Icahn

A híres tőzsdecápa az utóbbi időkben az Apple-lel zajló kardoskodásával került a hírekbe, és a közzétett riport alapján tovább növelte részesedését a technológiai óriásban. A befektetési guru 4,7 millió darabra növelte Apple-részvényei számát a szeptember végi 3,9 millió darabról. Ez a pénteki záróárral számolva 2,55 milliárd dolláros részvénypakkot jelent.

Carl Icahn Sorossal ellentétben egy darabot sem adott el a Herbalife részvényeiből, és tartja 16,8 százalékos részesedését, amivel továbbra is ő számít a Herbalife legnagyobb részvényesének. A Herbalife-pozíció eddig több százmillió dolláros (eddig még nem realizált) profitot hozot Icahn konyhájára, bár az utóbbi hetek mélyrepülése kissé faraghatott a nagy nyereségből.

Icahn lezárta a Netflix pozíciójának felét, amin tekintélyes profitot tudott realizálni. A milliárdos még 2012 októberében vásárolt be a Netflix részvényekből 58 dolláros árfolyam környékén, melyekből a negyedik negyedévben 2,9 millió darabot adott el, 360 dollár körül. Az ügyleten így eddig közel 870 millió dollárt keresett a guru.

Netflix heti grafikon (Nasdaq) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Paulson bízik az aranyban

John Paulson, az arannyal kapcsolatos korlátlan optimizmusáról híres befektető a negyedik negyedévben is tartotta tekintélyes aranypozícióját. Paulson alapja a a világ legnagyobb aranyalapjának, a SPDR Gold Trustnak a legnagyobb befektetője, melyben több mint 10,2 millió darab papírral rendelkezik 1,19 milliárd dollár értékben.

Az arany tavalyi mélyrepülése miatt ez a pozíció súlyos veszteségeket okoz Paulson alapjának, melyből több száz millió dollárt realizált is a milliárdos, amikor a tavalyi negyedik negyedévben több mint felével csökkentette a SPDR Gold Trustban meglévő pozícióját. Az arany több mint 9 százalékot veszített értékéből a negyedik negyedévben is, ami 123 millió dolláros nem realizált veszteséget okozott az alapnak a tavalyi utolsó hónapokban.

Arany napi grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Mi az a hedge fund?

A hedge fund egy kevéssé szabályozott befektetési alap, amely jellemzően csak szűk körű, vagyonos befektetők részére elérhető, akik a tőke arányában vett fix díjon felül gyakran sikerdíjat fizetnek az alap menedzserei részére.

A hedge fundok lazább szabályozásukra és zártkörűségükre tekintettel sokkal komplexebb, egyedibb, és gyakran kockázatosabb befektetési stratégiákat tudnak megvalósítani, mint a legtöbb más vagyonkezelési megoldás, sokkal széleskörűbb eszközöket felhasználva. Ez többek között az árfolyam csökkenésére spekuláló short pozíciókat, összetett, akár tőzsdén kívüli származtatott termékeket, illetve a saját tőkén felüli kitettség, a tőkeáttétel felhasználását jelenti. Ebből kifolyólag gyakran magasabb hozamokat tudnak elérni.

A hedge fund magyar fordítására nincs egységesen elfogadott kifejezés. A médiában gyakran megjelenik a fedezeti alap, árfolyamkockázati alap szóösszetétel, de egyik sem fedi a Hedge fund definíciójának lényegét, így a leggyakrabban a szakmai anyagokban is az eredeti Hedge fund kifejezés szerepel. A "hedge" szónak valóban a 'fedezés' a magyar megfelelője, azonban ez eredetileg is arra vezethető vissza, hogy a Hedge fund-ok hőskorukban gyakran egyes pozíciókkal ellentétes irányú, vagy azok kockázatát lefedező pozíciót vettek fel hasonló eszközökben, derivatív termékekben.