Lázár kicsavarná az agrárhiteleket az OTP kezéből

Vágólapra másolva!
Ingyen öntözővíz, a takarékszövetkezetektől érkező hitelek és 1000 milliárd forint, amelyet az agrárkamara segítségével osztanának szét - ilyeneket ígért Lázár János a gazdáknak.
Vágólapra másolva!

A következő uniós ciklusban mintegy 1000 milliárd forint földalapú támogatásra lehet pályázni, a pályázati rendszer azonban jelentősen átalakul, és a forrásokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara segítségével osztják majd el - mondta Lázár János egy hódmezővásárhelyi szakmai fórumon.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár hozzátette, hogy a kamarai részvételt garanciális elemnek tekintik, azért, hogy a gazdatársadalom érdekei érvényesüljenek. A kamarai rendszert azonban nem minden szereplő látja jól működőnek. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) és a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya) a tavaly februári kamarai választás után elmondta, hogy a szavazásra jogosultak mindössze 7 százaléka, az összes potenciális kamarai tagnak pedig csak a 3 százaléka vett részt a szavazáson, így egy küldöttre átlagosan 11 szavazat jutott.

A kormány szándéka szerint azonban az agrárkamarának jó néhány minisztériumi feladatot kell átadni, és a politikai érdekképviseletet is át kell vennie a Magosz-tól - mondta Lázár János. A cél, hogy 5-10 év múlva a kamara - bármilyen kormány is legyen az országban -, képes legyen arra, hogy a magyar agráriumban érdekeltek szempontjait „kompromisszumok nélkül tudja érvényesíteni”. Ehhez a lehetőségeket a kormány megpróbálja megteremteni - jelentette ki Lázár János.

Az államtitkár a következő időszak nagy kérdésének nevezte az agrárhitelezést. Elmondta, hogy az OTP szeretett volna ebben monopóliumot szerezni, de a kormány határozott célja, hogy ezt a takarékszövetkezetek rendszerén keresztül bonyolítsák le. A takarékokat összefogó Takarékbankba az állam tavaly nyáron vásárolta be magát, majd idén értékesíteni akarja a részesedését. A többségi részre egyetlen ajánlat érkezett, amely a Népszabadság információi szerint a Magyar Takarék Zrt., amely az FHB Bank érdekeltségébe tartozik. Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója tavaly nyáron arról beszélt, hogy a bank 13-ról 40 százalékra tornászná fel a részesedését az agrárhitelek piacán.

Az idei kiemelt célok között említette az öntözés olcsóbbá, vagy ingyenessé tételét. "Az biztos, hogy amit a magyar állam ad a Marosból vagy a Tiszából, azt ingyen fogjuk adni, de hogy a szállításért kell-e fizetni, az most áll tárgyalás alatt” - mondta, hozzátéve, hogy céljuk az a szállítás ingyenessége is. Jelenleg 120 ezer hektárt öntöznek az országban, ami nagyon kevés, ezt növelni kell - szögezte le.