Vágólapra másolva!
Tegnap is a pluszokat gyűjtögették az amerikai piacok a vártnál gyengébb makroadatok ellenére. A Nasdaq sorozatban hatodik napja emelkedett, és a jó hangulat az ázsiai börzékre is átragadt, ahol szintén a vételi kedv dominált. Egyedül a japán Nikkei esett, melyet az erősödő jen is hátráltathatott.
Vágólapra másolva!
  • Tegnap is folytatódott az emelkedés az amerikai tőzsdéken, melyeken úgy tűnik, hogy rövid életűnek bizonyult a korrekció. A részvényindexek közül az S&P 500 0,6 százalékot erősödött, amit az összes szektora támogatott. A Dow Jones 0,4 százalékot, a Nasdaq pedig 0,9 százalékot ugrott, amivel az utóbbi már hat naposra nyújtotta nyerő szériáját.
  • A befektetőket túlságosan nem kedvtelenítették el a vártnál gyengébb makroadatok, melyeket ellensúlyozni tudtak a többnyire erős gyorsjelentések. A Pepsi és a Goodyear is kedvező számokkal rukkolt elő, ennek ellenére az üdítőital gyártó 2,2 százalékot esett, a Goodyear viszont 11,5 százalékot száguldott. A Tesla pedig új történelmi csúcsra ugrott tegnap, egészen 202,7 dollárig emelkedett az árfolyama.
  • Ázsiában ma a legtöbb piacon szintén a pluszok dominálnak, egyedül a japán Nikkei maradt le, mely 1,5 százalékot veszített értékéből. A Nikkei vélhetően korrigálja tegnapi kiugrását, melyen túl a tovább erősödő jen sincs a segítségére. A jen dollárral szembeni árfolyama már a 102-es szint alá bukott, aminek az exportáló cégek befektetői kevésbé örülhetnek. A Nikkei mai esésével sorozatban a hatodik hetet zárja mínuszban.
  • A többi részvényindex közül az ausztrál S&P/ASX 200 teljesített a legjobban 0,9 százalékos ugrásával. A dél-koreai Kospi 0,7 százalékos emelkedés után három hetes csúcsot ütött, és a kínai Shanghai Composite is 0,8 százalékot tudott erősödni. A hongkongi Hang Seng pedig 0,5 százalékos pluszt szedett össze.
  • A mai kínai makroadatok többnyire nem okoztak meglepetést, a termelői árak a vártnak megfelelően 1,6 százalékkal estek vissza januárban éves alapon, ami felerősíthette a kínai gazdaság lassulásával kapcsolatos félelmeket. A fogyasztói árak emelkedése viszont 2,5 százalékos volt januárban éves alapon, miközben a szakértők csak 2,4 százalékos növekedésre számítottak.
  • Az amerikai és ázsiai tőzsdéken látott jó hangulat ellenére az európai börzéken vegyes nyitásra lehet számítani, a határidős indexek alapján az előző napi záróértékek közelében indulhat majd a kereskedés. A befektetők kedélyét a kiéleződő olasz politikai válság borzolhatja, mivel tegnap lemondott az olasz miniszterelnök, miután a kormánypártban elvesztette támogatottságát.
Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

USDJPY árfolyam Forrás: Bloomberg, Investor.hu