Megszűnt az infláció

Vágólapra másolva!
Januárban változatlan maradt a fogyasztói árszínvonal az egy évvel ezelőtti értékhez viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Ez azt jelenti, hogy az infláció januárban éves szinten gyakorlatilag nulla volt, amire 1970 márciusa óta nem volt példa. A termékeken és szolgáltatásokon belül a háztartási energia, a tartós fogyasztási cikkek, a ruházkodási cikkek, valamint az üzemanyagok és az élelmiszerek ára csökkent, a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások drágultak. Az infláció korábbi hónapokban elért minimális szintre csökkenésében, és mostani megszűnésében a rezsicsökkentésnek döntő szerepe volt.
Vágólapra másolva!

Már decemberben is csak évi 0,4 százalékos inflációt mért a KSH, az árszint januári mozdulatlansága pedig azt jelzi, hogy éppen sikerült elkerülni a deflációt, vagyis az átlagos árszínvonal csökkenését. A negatív inflációs érték nem lenne kedvező, defláció esetén ugyanis a lakosság nem vásárol, az alacsonyabb árakra vár, ezzel pedig fékezi a gazdasági növekedést.

A mostani adat az infláció 2013 során tapasztalt mérséklődő tendenciájának folytatását jelenti, mely folyamat a többi visegrádi ország esetén is megfigyelhető – kommentálta az adatot Koren Miklós, a Közép-európai Egyetem (CEU) kutatója. Ezt jól mutatja a defacto.io honlapon található, alább látható ábra is. (A defacto.io oldalon Koren és társai a főbb gazdasági mutatószámokat gyűjtötték össze. Látszik, hogyan alakult például az infláció, gazdasági növekedés, munkanélküliség, költségvetési hiány éveken keresztül hazánkban és más országokban, így összehasonlíthatók az adatok.)

A deflációtól azonban azért nem kell reálisan tartani, mert az infláció visszaszorításában a kormány rezsicsökkentő intézkedési vastagon benne vannak, ez pedig nem tart örökké.
Az elmúlt 12 hónapban egyébként a KSH adatai szerint az élelmiszerárak átlagosan 0,2 százalékkal csökkentek, ezen belül a liszt 19,3, a tojás 14, az étolaj 13,5, a cukor pedig 12,3 százalékkal kerül kevesebbe. A sajt 9,6, a tej ára pedig 7 százalékkal emelkedett, a legnagyobb mértékben, 10,5 százalékkal a szeszes italok és dohányáruk ára nőtt. A rezsihez tartozó szolgáltatások ára értelemszerűen csökkent, de összességében még ennek ellenére is 3,1 százalékkal nőtt átlagosan a szolgáltatások díja.

Az egy hónap alatt mért, vagyis 2013. decemberhez viszonyított infláció nem tűnt el, a fogyasztói árak átlagosan 0,3 százalékkal emelkedtek.