Lendületben a magyar gazdaság

Vágólapra másolva!
A várt 2,5 százalék helyett 2,7 százalékkal bővült a magyar gazdaság a negyedik negyedévben éves alapon - közölte a KSH. A forint erősödni kezdett a kedvező adatokra.
Vágólapra másolva!

Lendületbe jött a magyar gazdaság a KSH ma reggel közzétett előzetes GDP-adatai szerint. A tavalyi negyedik negyedévben 2,7 százalékos volt a GDP bővülése az előző év azonos időszakához képest (naptárhatással igazítva), miközben az elemzők csak 2,5 százalékos növekedésre számítottak. A növekedés magasabb volt a harmadik negyedévben mutatottnál, amikor "csak" 1,8 százalékos volt a bővülés.

A nagyobb ütemű növekedésben szerepet játszott az alacsony bázis is, mivel 2012 negyedik negyedévében nagy mértékben visszaesett a magyar gazdaság teljesítménye.

A harmadik negyedévhez képest pedig 0,6 százalékos volt a gazdasági növekedés a szezonálisan és naptárhatásokkal kiigazított adatok szerint a várt 0,3 százalék helyett, így ez is kellemes meglepetést okozott. Ugyanakkor a 0,6 százalékos növekedési ütem kissé elmarad a harmadik negyedévben mutatott 0,8 százalékos bővüléstől.

A KSH közlése szerint a növekedést alapvetően a mezőgazdaság, az ipar és az építőipar jó teljesítménye húzta.

Az adatok előzetes becslésre épülnek, így a végleges adatok a gyorsbecslésben közöltektől eltérhetnek - tette hozzá a KSH.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az infláció viszont gyakorlatilag eltűnt hazánkból, januárban stagnáltak az árak éves alapon, és decemberhez képest is csupán 0,3 százalékos infláció volt megfigyelhető. Ez az elemzőket is meglepte, mivel a szakértők 0,5 százalékos inflációra számítottak negyedéves alapon, éves alapon pedig 0,2 százalékos áremelkedéssel kalkuláltak. Nulla százalékos inflációra 1970 márciusa óta nem volt példa, ami elsősorban a kormány rezsicsökkentésének tudható be.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A KSH közlése szerint a háztartási energia, a tartós fogyasztási cikkek, a ruházkodási cikkek, a járműüzemanyagok és az élelmiszerek árai csökkentek. 2013 januárjához viszonyítva az élelmiszerárak átlagosan 0,2 százalékkal, a járműüzemanyagok ára 3,1 százalékkal, a háztartási energia ára 16,9 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkek ára pedig 0,8 százalékkal mérséklődtek.

A háztartási energián belül az elektromos energiáért 19,9 százalékkal, a vezetékes gázért 19,3 százalékkal, a távfűtésért 14 százalékkal kellett kevesebbet fizetni 2013 januárjához viszonyítva.

Ezzel szemben a szeszes italok, dohányáruk ára 10,5 százalékkal drágult januárban éves alapon, és a szolgáltatások esetében is áremelkedés következett be (3,1%).

Az alacsony infláció felerősítheti azokat a várakozásokat, hogy az MNB tovább csökkent majd az alapkamaton a következő kamatdöntő ülésén. A szakértők 10 bázispontos csökkentést várnak, ami után az irányadó ráta új történelmi mélypontra, 2,75 százalékra csökkenhet.

A forint erősödni kezdett a kedvező adatokra, és már 309,5-nél jár az euróval szembeni árfolyama.

EURHUF napon belüli grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu