Vágólapra másolva!
Kisebb mínuszban kezdték a napot az európai tőzsdék, miután Ázsiában és Amerikában is megtorpanás volt látható. Itthon a BUX szintén gyengül, mivel az OTP kivételével lefelé indultak el a főbb papírok.
Vágólapra másolva!
  • Az amerikai és ázsiai tőzsdék megtorpanása után kis eséssel indították a napot az európai tőzsdék, ahol 0,1-0,5 százalék közötti mínuszok alakultak ki délelőtt.
  • Európából nem érkezik ma fontos makroadat, az USA-ból viszont a heti friss munkanélküli segélykérelmek száma, és a januári kiskereskedelmi forgalom alakulása fog napvilágot látni, melyekre érdemes lesz figyelni a befektetőknek.
  • A gyorsjelentési szezon is folytatódott Európában, a Renault a vártnál erősebb számokkal rukkolt elő, melyekre már 5,5 százalékot ralizott az árfolyam.
  • A Commerzbank jóval a várakozások feletti eredményt ért el a negyedik negyedévben. A második legnagyobb német bank 64 millió eurónyi profitot ért el az egy évvel korábbi 726 milliós veszteséget követően, miközben az elemzők csupán 23,3 millió eurós nyereséget vártak. A kellemes meglepetés oka a céltartalékolás jelentős visszaesése (tény 451 m EUR, várt 517 m EUR).
  • Meglepő negyedik negyedéves profitcsökkenésről számolt be Franciaország elsőszámú bankja, a BNP Paribas. A 127 millió eurós nettó profitnál alacsonyabbra korábban csak a 2008-as pénzügyi válság idején volt példa, igaz ezúttal egy egyszeri költségtétel is magyarázza a profit 76 százalékos zuhanását. A francia bank 1,1 milliárd eurónyi céltartalékot képzett olyan várható jogi kiadásokra, ami amerikai szankciók esetleges megsértéséhez kapcsolódnak. A hírre 4 százalékot zuhant a BNP árfolyama.
  • Az európai tőzsdék kis esése miatt a BUX is kisebb mínuszban kezdett, és 0,1 százalékot esett. A régióban szintén nincs nagy mozgás, a főbb részvényindexek előző napi záróértékeik közelében mozognak, egyedül a cseh PX maradt le társaitól.
  • A hazai főbb papírok közül csak az OTP erősödik, a Mol 0,3 százalékot, a Richter és a Magyar Telekom 0,6 százalékot esett nyitás után.
  • A forint gyengülni kezdett reggel, és a 310-es szint fölé szaladt fel az euróval szembeni árfolyama. A dollár/forint jegyzése 227,7-nél, a svájci franké 253,7-nél jár.
Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Bloomberg, Investor.hu