Vágólapra másolva!
A vártnál jóval erősebb eredményeket ért el a negyedik negyedévben a Commerzbank. A német pénzintézet ezen túl felgyorsítja a nem kulcsfontosságú üzletágak leépítését, és javított a tőkehelyzetén is. 
Vágólapra másolva!
  • A második legnagyobb német bank 64 millió eurónyi nettó profitot ért el az egy évvel korábbi 726 milliós veszteséget követően, miközben az elemzők csupán 23,3 millió eurós nyereséget vártak.
  • A kellemes meglepetés egyik oka a céltartalékolás jelentős visszaesése (tény 451 millió euró, várt 517 millió euró). A banknak kevesebb céltartalékot kellett fenntartania a nem kulcsfontosságú üzletágak portfóliói után, mivel folyamatosan építi le ezeket az egységeit.
  • A pénzintézet egyre nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a hitelezésre, melynek kezd beérni a gyümölcse. A kereskedelmi banki részlet megduplázta profitját a negyedik negyedévben egy év alatt, és a nyereség 60 millió euróra nőtt. A befektetési banki üzletág profitja 40 százalékkal, 98 millió euróra ugrott egy év alatt a negyedik negyedévben.
  • A bank közölte, hogy a Bázel III-as szabályoknak megfelelő tőkemegfelelési arány meg fogja haladni a 10 százalékot 2016-ra. A Commerzbank korábban arra számított, hogy a tőkemegfelelési arány 2016-ra csak minimálisan fogja meghaladni a 9 százalékot. Ez az arány tavaly év végére tovább javult, és 9 százalékra emelkedett.
  • Ezen túl felgyorsítják a nem kulcsfontosságú üzletágak (NCA) eladását, leépítését, a 2009-es kormányzati segélycsomagban vállalt kötelezettségek értelmében. Így a különböző kereskedelmi ingatlanokra adott hitelek, és önkormányzati adósságok kerülnek értékesítésre. Ezen túl az EKB idei stressz tesztjein való könnyebb megfelelést is segíthetik ezek az eladások. A bank már 75 milliárd euróra kívánja csökkenteni az NCA üzletágak portfólióját 2016-ra, miközben korábban még csak 90 milliárd euró volt a cél.
  • Az eredményekre 3,1 százalékot ugrott a Commerzbank árfolyama.
Commerzbank árfolyama (Xetra) Forrás: Bloomberg, Investor.hu