Halak a Vízöntőben: ma kezdődik a Budapesti Halfesztivál

halászat, horgászat, balaton, rejtély a balatonon
Mi, magyarok, még mindig ijesztően kevés halat eszünk, pedig halban nincs hiány
Vágólapra másolva!
A ma kezdődő Budapesti Halfesztivál mindent felvonultat, ami a halgasztronómiáról eszünkbe juthat, és kicsit annál is többet.
Vágólapra másolva!
Mi, magyarok, még mindig ijesztően kevés halat eszünk, pedig halban nincs hiány Forrás: MTI/Mohai Balázs

Mi, magyarok, köztudottan kevés halat eszünk, úgy az európai éves átlag ötödét: bár a halételek élettani hatása kiváló, jótékonyan hatnak a keringésre, a vérnyomásra, a koleszterinszintre, nem is beszélve a telítetlen zsírsavakról és az omega-3-tartalomról, a magyar családok évi alig 4 kilogrammos fogyasztásán – amely jószerivel kimerül a karácsonyi pontypatkóban, és évi néhány tányér halászlében – finoman szólva marad mit felfelé húzni. Segíthet ezen a mától vasárnapig tartó gasztroesemény a Nemzeti Múzeum kertjében.

A látogatók több száz magyar és tengeri halból készült ételt kóstolhatnak meg, illetve igazi kuriózumokat: halkolbászt, halszalámit, aszalt gyümölcsökkel töltött halakat. Lesz élőhal-bemutató, élményhorgászat, a rutinosak próbára tehetik képességeiket a halászléfőző versenyen. A kicsik a csokolédémúzeum jóvoltából kézműveskedhetnek halformájú édességeket, és megcsodálhatják a Tropicarium a helyszínre szállított akváriumának lakóit. A kiállítóteremben Magyarország halfajtáival ismerkedhetnek meg az érdeklődők, részben a Herman Ottó emlékév jegyében. Emellett a szervezők várják a szavazatokat 2014 legjobb halételére.