Vágólapra másolva!
A mínuszos nyitás után gyorsan javítottak az amerikai tőzsdék, melyek óvatos emelkedésbe kezdtek. Ennek köszönhetően Európában is mérséklődnek a mínuszok, a francia és német index pedig erősödni tud. Itthon a BUX kisebb mínuszban ragadt, mivel az OTP és a Magyar Telekom kivételével az összes blue chip gyengült.
Vágólapra másolva!
  • Amerikában lefelé indultak el nyitás után a főbb részvényindexek a gyenge makroadatok után, a tőzsdemutatók később viszont javítani tudtak. A Nasdaq már 0,4 százalékot, a Dow Jones és az S&P 500 0,2 százalékot erősödött.
  • A amerikai kiskereskedelmi forgalom 0,4 százalékkal esett vissza januárban decemberhez képest, miközben az elemzők stagnálást vártak. Az autó- és gázértékesítések nélkül számított adat pedig 0,2 százalékos csökkenésről árulkodott (várt: 0,1%).
  • Ezen túl a múlt héten 339 ezer új munkanélküli segélykérelem érkezett be az amerikai munkaügyi hivatalokba, miközben a szakértők csak 330 ezer új kérelem beérkezésére számítottak.
  • A gyorsjelentési szezon is folytatódott, számos vállalat közzétette negyedéves eredményeit. A Pepsi 3,9 százalékot, az Avon 0,2 százalékot esett, a Cisco pedig 4,4 százalékot zuhant az eredmények publikálása után. A Comcast viszont 2,9 százalékot gyengült a Time Warner Cable-lel való összeolvadás hírére.
  • Az európai tőzsdék is javítani tudnak, egyes piacokon már pluszok láthatóak. A leggyengébben az angol és az olasz index teljesít, melyek 0,4-0,5 százalékot estek
  • Az európai részvények közül a Commerzbank 1,7 százalékos, a Renault 5,5 százalékos pluszban mozog a gyorsjelentéseik után. A BNP Paribas viszont 3,1 százalékot esett.
  • A nyersanyagok piacán az arany 0,1 százalékkal emelkedik, amivel fontos szinthez jutott el az árfolyama. A WTI nyersolaj viszont 0,2 százalékot esett, és 100,2 dollárnál mozog az árfolyama.
  • Itthon 0,2 százalékos mínuszban ragadt a BUX, amivel régiós társaihoz hasonlóan teljesített. Ennek oka a főbb papírok esése, a Richter 0,7 százalékot, a Mol 0,5 százalékot, a Magyar Telekom veszített ma értékéből. A Magyar Telekom stagnált, az OTP viszont 0,1 százalékos emelkedésre volt képes.
  • A forint kétéves mélypontja közelébe, a 313-as szintig gyengült ma az euróval szemben. Délután viszont kissé korrigálni tudott, és 311,1-ig ereszkedett le a jegyzés. A dollár/forint árfolyama 227,8-nál, a svájci franké 254,6-nál található kora este.
Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Bloomberg, Investor.hu
EURHUF rövid távú grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu