Óriási profitzuhanás a Heinekennél

Heineken árfolyama (Amszterdam)
Vágólapra másolva!
A felére esett vissza tavaly a világ legnagyobb sörgyártójának, a Heinekennek a profitja többek között a közép és kelet-európai piac gyengébb teljesítménye miatt. A cég azonban optimista az idei évre, és 2014-ben az eredmények javulását várják.
Vágólapra másolva!
  • A Heineken nettó profitja egy év alatt több mint a felével, 1,36 milliárd euróra esett vissza tavaly. Ebben nagy szerepet játszott az Asia Pacific Breweries felvásárlásához kapcsolódó átértékelés, ami rontotta az eredményeket.
  • Organikus alapon (tehát különleges tételek és goodwill leírások nélkül számítva) a nettó profit csupán 2 százalékos éves visszaesést mutatott tavaly, és 1,59 milliárd eurót tett ki.
  • Ez részvényenként 2,75 dolláros profitnak felelt meg 2013-ban, míg 2012-ben 2,89 eurós EPS-t értek el. Az elemzők 3 eurós részvényenkénti nyereséggel kalkuláltak 2013-ra, így kisebb csalódást okozott a Heineken.
  • A társaság alaptevékenységével nem volt gond, az annak eredményét mutató operatív profit 2,8 százalékkal emelkedve 3,19 milliárd euróra ugrott. Az árbevétel pedig 21,255 milliárd euróra emelkedett a 2012-es 20,98 milliárd euróról.
  • Az elemzők számítottak a nettó profit nagy mértékű visszaesésére, mivel a Heineken már októberben csökkentett a 2013-as profitvárakozásain. A cég elsősorban az EBIT eredmény 40 százalékát adó közép és kelet-európai régió gyenge teljesítménye miatt rontott akkor előrejelzésein.
  • Jean-Francois van Boxmeer vezérgazgató szerint kihívásokkal teli volt a tavalyi év a főbb piacok (Közép és Kelet-Európa) lassú gazdasági növekedése miatt. Ugyanakkor idén már az eredmények javulására és az árbevétel további növekedésére számítanak a főbb piacok javulásának, és a cégnél zajló költségcsökkentéseknek köszönhetően.
  • A hírekre 3, 6 százalékot erősödött a részvény.
Heineken árfolyama (Amszterdam) Forrás: Bloomberg, Investor.hu