Gyengélkedhet a forint

EURHUF napi grafikon
Vágólapra másolva!
Ismét gyengül a forint az euróval szemben. Ennek hátterében a szerdán lejáró 2014/C állampapír és a pénteken megjelenő inflációs adat áll. A várható tovább csökkenő forint kamatprémium miatt, jelentős forinterősödésnek kicsi a valószínűsége. Továbbra is maradhat a tartósan gyengébb forint.
Vágólapra másolva!

A múlt héten a profit realizálások és a kedvező államkötvény aukciók hatására a 314 feletti szintekről 307-ig gyengült az euró. Azonban, mint a lenti ábrán látható továbbra is a 2014-es esztendő legrosszabbul teljesítő devizája maradt a kelet-közép-európai térségben. Ebből egyértelműen kiderül, hogy országspecifikus okok, és nem régiós gondok állnak az alulteljesítés hátterében.

Nem segítette a forintot, hogy múlt hét csütörtökön nem változtatta meg a 0,25 százalékos irányadó kamatát az Európai Központi Bank. Mario Draghi, EKB-elnök a sajtótájékoztatón közölte, hogy hosszú távon az alacsony infláció fennmaradhat, és nem tart a defláció veszélyétől, így újabb monetáris enyhítés nem várható. A piacok nem vártak enyhítést, így nem is volt érdemi reakció a forint árfolyamában a döntés után is tudta tartani az elért erősödését.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Közben a Nomura londoni részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői találkoztak az MNB képviselőivel és a kapott információk alapján véleményük szerint csak 340-350 forintos sáv esetén következhet be monetáris szigorítás. Hasonló véleményt fogalmazott meg a Bank of America-Merrill Lynch is. A piacon kezd körvonalazódni egy konszenzus arról, hogy a 2,50 százalékos alapkamat az a szint ahol az MNB megállhat a csökkentésekkel.

A hét elején ismét forintgyengülésnek lehettünk szemtanúi. Ennek a hátterében a szerdán lejáró 2014/C állampapír áll. 446 milliárd forint és ennek közel 30 százaléka egy kézben a Templetonnál. A korábbi nyilatkozata alapján elképzelhető, hogy nem újítják meg, nem forgatják át más futamidőre. Ez a Magyarországgal szembeni stratégiájának a változását fogja jelenteni, ami hatással lehet további szereplőkre is.

A gyengülés másik oka a pénteken megjelenő inflációs-, és GDP-adat miatti bizonytalanság és félelem a rossz adatok miatt. Ha túl alacsony lesz az infláció mértéke, akkor szinte borítékolható az újabb kamatvágás.

A fenti események és várakozások alapján, ezért várhatóan csökkenni fog a forint kamatprémiuma, és ez a további gyengülés irányába mutat.

Technikai szemszögből vizsgálva, a jelentős gyengülés korrekciója zajlott le. Az árfolyam visszatért a 308-309 sávval jelzett kitörési ponthoz. Másik jelentős fejlemény, egy meredekebb rövidtávú emelkedő trend kibontakozása, mely jelenleg 308 forint magasságában húzódik. Ennek letörése esetén indulhat el a forint konszolidációja, erősödése. Mindaddig, míg ez nem történik meg, nem érdemes a forint erősödésére játszani.

EURHUF napi grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu