Otthagyja a jegybankot, aki Simorral és Matolcsyval is szembeszállt

Cinkotai János monetáris tanács
Cinkotai János közgazdász, a jegybank monetáris tanácsának tagjelöltje az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának ülésén, az Országházban 2011. március 21-én
Vágólapra másolva!
Hamarosan elhagyja a Magyar Nemzeti Bank legfontosabb testületét, a monetáris tanácsot Cinkotai János, értesült az Origo. Simor Andrással sokat hadakozott, de voltak súrlódásai Matolcsy Györggyel is. Matolcsy már tudja, kit szeretne a helyére, de ebben a kérdésben Rogán Antalnak is van szava. A jegybank szerint információink nem helytállóak. 
Vágólapra másolva!

Váltás lesz a jegybank legfőbb döntéshozó testületében, a monetáris tanácsban, értesült az Origo. Információink szerint Cinkotai János hamarosan távozik a tanácsból, lemond, helyére pedig már van is kiszemeltje Matolcsy György jegybankelnöknek.

Nem világos, hogy Cinkotai miért hagyja ott a Magyar Nemzeti Bankot. A szervezet működését ismerő forrásaink felidézték, hogy Cinkotai többször is hangoztatta: könnyen lehet, hogy csak a félidőig vállalja a monetáris tanácsi tagságot. 2011 márciusában választották meg, a hatéves mandátumának fele jövő hónapban telik le.

Ismerői szerint azért fogalmazódott meg benne, hogy nem tölti ki megbízatását, mert idős, idén lesz 69 éves, és még meg szeretné írni az infláció magyarországi történetét, amelyet élete legfőbb művének szán. Cinkotai szakterülete az infláció, büszke is arra, hogy a rövid távú, egy-két hónapra előretekintő inflációs prognózisainak túlnyomó része bejött (önéletrajzában tesz is erről említést).

A forint miatt súrlódott Matolcsyval

Jegybanki forrásaink szerint Cinkotai önállóan gondolkodó, karakán szakember, és emiatt egyre több a súrlódás közte és Matolcsy György jegybankelnök között. (Matolcsy 2013 márciusában lett jegybankelnök.) Beszélgetőtársaink felemlegettek több esetet is, amelyek erre utalnak.

2011 végén, 2012 elején a forint vészesen gyengült, az euró árfolyama 324 forintig szaladt (ez azóta is a csúcs), megugrott a pénzüket külföldre menekítők száma. A jegybank év végén kétszer is kamatot emelt, fél-fél százalékpontot, hogy erősítse a forintot, megelőzze a bankpánikot. A kamatemelés viszont az akkor a költségvetésért felelős Matolcsy Györgynek nemzetgazdasági miniszterként nem tetszett, az emelést bíráló közleményt is adott ki a tárca. Cinkotai akkor mindkét alkalommal a kamatemelés mellett volt. A minisztérium nehezményezte, hogy az akkor hétfős monetáris tanács kamatot emelt, még az a négy tag is (köztük Cinkotai), akiket a kormánypárti képviselők juttattak be 2011 tavaszán a jegybank legfőbb döntéshozó testületébe. Ők négyen, ha akarták volna, vissza tudták volna verni a kamatemelésre vonatkozó javaslatot.

Az akkori eset is rávilágít arra, hogy Cinkotai a kamatdöntéseknél nagyobb figyelmet szentel az árfolyamnak, mint Matolcsy, ez széles körben osztott vélemény a jegybankban dolgozó, illetve egykor ott dolgozott emberek között. Ez ütközött ki nemrég is: idén január közepétől a forint újra gyengülni kezdett, és január 21-én, amikor a monetáris tanács kamatdöntő ülést tartott, már 302 forintnál járt az euró ára. A most már kilencfős monetáris tanácsban Cinkotai János volt az, aki a lassítást forszírozta: ő volt az egyedüli, aki a 0,1 százalékpontos kamatcsökkentésre szavazott, hét ember azonban a piac által vártnál némiképp nagyobb, 0,15 százalékpontos vágásra voksolt (egy tag nem volt ott a szavazáson). A szavazás utáni napokban a forint gyengülése folytatódott, a leértékelődés újabb lendületet az után vett, hogy a monetáris tanács ülését követő héten Matolcsy egy konferencián a kamatcsökkentés folytatására utalt, aznap közel 3 százalékot veszített értékéből a forint. Az euró ára február elején egészen 314 forintig szaladt, tíz forinttal maradt el a rekordtól.

Cinkotai János közgazdász, a jegybank monetáris tanácsának tagja az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén, a kinevezése előtt Forrás: MTI/Kovács Attila

Simorral is hadakozott

A Matolcsy-Cinkotai viszony alakulása érdekes azért is, mert Cinkotai többek szerint a négyek élharcosa volt, amikor az Orbán-kormánnyal többször durva konfliktusba kerülő Simor András vezette a jegybankot. Több forrásunk azt állította, hogy talán Cinkotai támadta a leghevesebben támadta Simor elképzeléseit. A jegybanki közös állásfoglalások, közlemények, az inflációs jelentés, az azt tárgyaló jegybanki fórumok ügyében is történtek összeütközések Simorék és Cinkotai, illetve a négyek között. A 2012 nyarán az akkor 7 százalékos kamat csökkentésének megindítását is forszírozta Cinkotai.

Pedig korábban épp Simor volt az, aki, még 2009-ben felkérte tiszteletbeli külsős tanácsadójának Cinkotait, mert feltűnt neki, hogy a rövid távú inflációs előrejelzései kiválóak. Cinkotai más jegybankelnököket is szolgált: 1994-1998 között előbb Bod Péter Ákos elnöksége idején tanácsadó, majd Surányi György elnöksége alatt alelnöki tanácsadó, 2001-2007 között, Járai Zsigmond elnöksége idején - külső munkatársként - elnöki tanácsadó.

Matolcsy már tudja, kit szeretne Cinkotai helyett

Matolcsy György elnöknek információink szerint nincs ellenére, hogy Cinkotai elhagyja a jegybankot. Meg nem erősített értesülésünk szerint már fel is kért valakit (a nevét nem tudjuk), akit szívesen látna a monetáris tanácsban Cinkotai helyén.

Ebben azonban nem Matolcsy dönt, mert a parlament gazdasági bizottsága tesz javaslatot a monetáris tanács külsős tagjainak személyére. (Cinkotai is külsősnek számít, a belsős tagok az elnök és a három alelnök, van öt külsős.) A gazdasági bizottságot Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője vezeti. A jegybanki vezetést most két csoport alkotja: a Matolcsy-tábor és a Rogán-csapat. Matolcsy vitte magával a jegybankba Balog Ádámot és Windisch Lászlót alelnöknek. A Rogán által vezetett bizottság javaslatára került be a tanácsba 2011 tavaszán négy ember, és a legutóbbi, külsős tag, Kandrács Csaba is dolgozott Rogán Antal mellett az V. kerületi polgármesteri hivatalban pénzügyesként. Rogán Antalnak a jegybanki ügyekben amúgy is komoly szerepe van, erről itt és itt írtunk.

Megkerestük Cinkotai Jánost, akivel közöltük, hogy milyen információk jutottak el hozzánk. Csak annyit mondott, hogy semmiről nem szeretne semmit mondani, és letette a telefont.

Az MNB a Cinkotai távozását firtató kérdéseinkre annyit közölt: információink nem helytállóak. A jegybank szerint azok az értesüléseink sem helytállóak, amelyek arra vonatkoznak, hogy Matolcsy Györgynek már van kiszemeltje, szólt is neki, és nem lenne ellenére Cinkotai távozása.