Bonyhádon napelemre vált az iskola

Vágólapra másolva!
Kilenc intézmény lesz olyan szerencsés Bonyhádban, hogy júniustól napelemes rendszerrel működik: összesen 795 darab 220 voltos elemet helyeznek el a tetőkön. Az egyenként legfeljebb 50 kilowatt teljesítményű rendszerek a helyi általános iskola mellett óvodákat, egy idősotthont, és a város művelődési házát látják el. A kivitelezés a jövő hónapban kezdődik el.
Vágólapra másolva!

A beruházás csaknem 150 millió forint értékű, amelynek 85 százalékát uniós támogatásból fedezik, tájékoztatta az MTI-t Bölcsföldi Árpád, a Bonycom Kft. ügyvezető igazgatója. A szakember elmondta, hogy például a Vörösmarty Mihály Általános Iskola két épülete is részben megújuló energiaforrásra vált. A nagyobbik évi áramfogyasztásának egyharmadát, a kisebbikének 80-85 százalékát, a legtöbb épület esetében pedig a teljes villamosenergia-igényt fedezi a napelemek által termelt áram. Az igazgató hozzátette, a 14 ezer lakosú Tolna megyei városban jelenleg 20 napkollektoros és 15 napelemes rendszer működik.

Magyarország sajnos egyelőre megtalálhatatlan a világ napenergiatérképein. Sem az egymillió főre jutó naperőművek számában, sem a naperőművek által előállított összes energiamennyiség tekintetében nem értékelhető a teljesítményünk. Mindkét listát Németország vezeti, ám időnként a régiónkban is adódnak meghökkentő momentumok, 2012-ben Bulgária volt a világelső az új telepítésű naperőművek által megtermelt energiamennyiség tekintetében. Annál is inkább van tehát okunk megbecsülni a részsikereket: Bölcsföldi Árpád azt is elmondta, a bonyhádi projekt elemei huszonöt évig fognak működni, a beruházás 10-15 év alatt megtérül, a város önkormányzata pedig évente négymillió forintot takarít meg a napelemekkel.