Akár 40 ezernél is több magyar cég szűnhet meg az idén

Vágólapra másolva!
Negatív rekorddal kezdődött az év: ötödével több cég szűnt meg januárban, mint tavaly ilyenkor. 2014-ben minden korábbinál több, akár 40-45 ezer céget zárhatnak be Magyarországon.
Vágólapra másolva!

A 2012-ben indult felszámolási hullám eredményeképpen idén januárban az átlagoshoz képest szokatlanul sok cég szűnt meg. A 2641 törlés ugyan bő tíz százalékkal kevesebb a 2013 második félévi havi átlagnál, de még soha nem kezdődött ilyen rosszul az év, olvasható az Opten céginformációs szolgáltató közleményében.

A rendkívül rossz évkezdet és a többi cégstatisztikai adat arra enged következtetni, hogy idén minden korábbinál több, akár 40-45 ezer cég szűnhet meg Magyarországon.

Az Opten szerint a legtöbb cég a kényszertörlési eljárások miatt tűnik majd el. A felszámolási eljárást a hitelezők indítanak a nem teljesítő cégekkel szemben, a 2012-ben bevezetett kényszertörlést viszont a hatóság kezdeményezi, és azokat a vállalkozásokat érinti, amelyek nem teljesítik az adminisztratív kötelezettségeiket.

2012-ben 22 500 felszámolási- és 4200 kényszertörlési eljárás indult, tavaly 13 500 felszámolást és 15 ezernél is több kényszertörlést adtak be. Az összesített adatok tehát körülbelül tíz százalékos növekedést mutatnak.

Még egy lapáttal

A cégek megszűnési hullámának várhatóan új lendületet ad majd a kft-k kötelező törzstőkéjét érintő jogszabályváltozás is. Márciustól a kft-k minimális törzstőkéje 500 ezer forintról 3 millióra emelkedik, és bár a korábban alapított cégek kapnak két év türelmi időt, ennek lejárta után a tulajdonosok a törzstőkeemelés, a betéti társasággá alkulás vagy a végelszámolás között dönthetnek. A várakozások szerint az alultőkésített kft-k nagy része ez utóbbi utat fogja választani.