Hagyni kellene csődbe menni a bankokat?

Vágólapra másolva!
Hagyni kéne az eurózóna gyenge bankjait bedőlni a régió jövőjének érdekében - véli Daniéle Nouy, az eurózóna bankjainak új felügyeleti szervének, az SSM-nek az elnöke. 
Vágólapra másolva!
  • Daniéle Nouy, a Single Supervisory Mechanism (SSM) vezetője szerint az EKB közelgő stressz-tesztjein néhány banknak el kell majd buknia ahhoz, hogy a vizsgálat hiteles legyen.
  • El kell fogadnunk, hogy egyes gyengébb bankoknak nincs jövőjük, és inkább hagynunk kellene őket bedőlni más pénzintézetekkel való összeolvadásuk helyett – tette hozzá az elnök. Szerinte a gyenge bankok eltűnésére az eurózóna érdekében lenne szükség.
  • Nouy ugyanakkor reméli, a vizsgálatok be fogják bizonyítani, hogy az eurózóna bankjai jobb állapotban vannak annál, mint ahogy sokan gondolják.
  • Mint ismert, az EKB idén futtatja le az eurózóna bankjainál a stressz-teszteket, és a jegybank többek között megvizsgálja a pénzintézetek tőkehelyzetét, tőkemegfelelési szabályoknak való megfelelésüket is. Ennek lefuttatásának ellenőrzésében Nouy is részt fog venni, mielőtt az SSM novemberben elkezdi működését.
  • Az SSM-nek az EKB felügyeleti szerveként az eurózóna 130 nagyobb bankjának ellenőrzése lesz a feladata. A kisebb bankok felügyelete állami hatáskörben marad.