Nagyon sokat drágult a kávé

Vágólapra másolva!
Egyre több alapkezelő várja a nyersanyagok drágulását a Bloomberg adatai szerint, és emiatt 15 hetes csúcsra emelkedett a pozícionáltságuk is. Főként a brazíliai szárazsággal lehet magyarázni az optimizmust.
Vágólapra másolva!

A hedge fundok egyre jobban bíznak abban, hogy a következő hetek, hónapok során emelkedhet a nyersanyagok - főként a mezőgazdasági termékek - árai a brazíliai szárazság miatt.

A Bloomberg adatai szerint augusztus óta nem látott ugrást lehet látni a 18 amerikai nyersanyag esetében a nettó pozícionáltságot tekintve.

2012 óta a mezőgazdasági termékek ára folyamatosan csökken, de úgy fest, az időjárási problémák miatt a befektetők ismét drágulásra számítanak. Az előző héten az S&P Agricultural index 3,3 százalékot emelkedett, amivel nyolchetes csúcsot ütött.

S&P Agricultural index (pont) Forrás: Bloomberg

1954 óta nem volt olyan száraz a január Brazíliában, mint a mostani évben, ez pedig olyan mezőgazdasági termékek árait verheti fel, mint a cukor vagy a kávé. De nincs jó időjárás Indonéziában sem, ami a kakaó esetében okozhat áremelkedést.

A CFTC adatai szerint a kávé esetében legutóbb 2011-ben pozícionálták magukat ennyire az emelkedésre a spekulánsok, mint most. Az arabica kávé ára december vége óta több mint 25 százalékot növekedett. Ez egyébként a kávézóláncoknak - mint a Starbucks - nem tesz jót az alapanyagköltségek megemelkedése miatt.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu