Vágólapra másolva!
Az elmúlt bő 80 év gazdasági válságai utáni fellendülések közül egyik sem zajlott olyan lassan, mint a jelenlegi, 2008-as depresszióból történő feltápászkodás – mutatott rá Barry Ritholtz tőzsdeguru. 
Vágólapra másolva!

Rendkívül érdekes ábrát tett közzé Barry Ritholtz, a világhírű tőzsdei szakértő a Bloombergen. A Crestmont Holding által készített ábra azt mutatja, hogy a múlt és a jelenlegi század nagyobb gazdasági mélyrepülései után a következő négy évben a fejlett gazdaságok milyen GDP növekedést tudtak produkálni.

A Crestmont Holding négy nagyobb gazdasági válság utáni évek fellendülését vizsgálta, olyan kríziseket, melyek nagyjából hasonló GDP csökkenéssel jártak együtt. A négy nagy válság között helyet kapott az 1930-as évek krízise, valamint az 1975-ös, az 1982-es és a 2008-2009-es depresszió.

Ahogy az ábra is mutatja, a fejlett országok jelenlegi fellendülése messze a leglassabb a négy válságot követő időszakok közül. 2010 és 2013 között csupán 2,3 százalékos volt az átlagos éves gazdasági növekedés a fejlett országokban, miközben például az 1933-as válság utáni években ennek a négyszerese volt a GDP növekedés éves átlagos üteme.

A mostani lomha javulás okai között Ritholtz megemlíti a folyamatos hitelleépítéseket, a fejlődő régiók gazdasági gyengeségeit, az eurózóna politikai problémáit is. Ezen túl az államok jóval mérsékeltebb költekezéssel segítik a fellendülést jelenleg, mint a korábbi válságok után.

Ritholtz szerint akármi legyen az oka a jelenlegi fellendülés lassú lefolyásának, azt be kell látni, hogy a mostani javulás nem a gyorsaságáról lesz híres.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu