Hozzánk járnak bevásárolni a szlovákok

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetekben érezhetően megnőtt a Szlovákiából Magyarországra érkező vásárlók száma. A gyenge forint miatt akár a miskolci hipermarketekig is hajlandóak elmenni a potenciális vásárlók.
Vágólapra másolva!

Szlovákiából több vásárlót vonzott Magyarországra a gyenge forint az utóbbi napokban-hetekben, az osztrák határ menti településeken azonban nem érződött a bevásárló turizmus erősödése.

A magyar-szlovák határ túloldalán élők éberen figyelik az euró forintárfolyamának változását, és ha már 5-8 forinttal is többet kapnak eurójukért, indulnak pénzüket költeni a határhoz közeli magyar településekre, elsősorban a hétvégéken - mondták az MTI-nek Borsod-Abaúj-Zemplén megye határ menti városainak kereskedői, idegenforgalommal foglalkozói.

Ózdon, Sátoraljaújhelyen különösen akkor nőtt meg a kereskedők forgalma, amikor 316 forintot is kaptak egy euróért a szlovák állampolgárok, akik nem ritkán még a határtól hatvan kilométernyire lévő Miskolc hipermarketjeibe is elmennek.

Aki csordultig telepakolt bevásárlókocsit tolt az elmúlt napokban a nagyobb üzleteknél az szinte teljes bizonyossággal a felvidéki településekről, Rozsnyóról, Tornaaljáról, Kassáról és környékükről jött át vásárolni. A miskolci piac parkolójában poprádi rendszámú személyautót is lehetett látni a napokban. A Szlovákiából érkezett vevők még sört és Szlovákiában gyártott kristálycukrot is itt vettek, kilóját 229 forintért, miközben ennek ára a határ másik oldalán 1 euró körül van.

Komáromban és Esztergomban sokan alapvető élelmiszerekért is átjárnak a határ túloldaláról vásárolni. Komáromban az egyik kereskedelmi lánc áruháza közvetlenül az Erzsébet-híd lábánál található, az áruház parkolójában lévő rendszámokból látszik hogy a határtól 30-40 kilométerre is érződik az erős euró vonzereje, és ugyanez a helyzet Esztergomban is.

Komáromban 70 cent egy kiló kristálycukor, míg Szlovákiában 1,5 euró, taxival egy euróért lehet átjutni a hídon, ami már két kiló cukor vásárlásakor megtérül - mondta el egy nyugdíjas az MTI tudósítójának a helyszínen.