Vágólapra másolva!
A hét végére megjött a befektetők vételi kedve az amerikai és ázsiai tőzsdéken. Az USA-ban hét hete nem látott emelkedést mutatott be az S&P 500 és a Dow Jones, míg Ázsiában a japán Nikkei vezetésével bontakozott ki egy kisebb rali a piacokon. Európában is minimális emelkedés kezdődhet nyitáskor a határidős indexek alapján.
Vágólapra másolva!
  • Az amerikai tőzsdék remeklése után az ázsiai piacokon is emelkedni tudnak a részvényindexek. Az erősödést a japán Nikkei vezeti, mely 2,2 százalékot ugrott. Ebben nagy segítségére volt a Sony 4 százalékos szökkenése is. A befektetők tehát jól fogadták azokat a bejelentéseket, hogy a technológiai óriás leválasztja TV üzletágát és eladja a Vaiot.
  • A Nikkei viszont még így is a régió leggyengébben teljesítő tőzsdemutatója volt a héten, összességében 3 százalékot esett az elmúlt öt napban.
  • A többi piacon a hongkongi Hang Seng 1,3 százalékot ralizott, a dél-koreai Kospi 0,8 százalékot, az ausztrál S&P/ASX 200 pedig 0,7 százalékot emelkedett. Kínában újra kinyitottak a piacok az újév ünnepe után, azonban Shanghai Composite sereghajtó volt a régióban a 0,5 százalékos erősödésével, amiben a gyenge kínai makroadat is szerepet játszott.
  • Az HSBC kínai szolgáltató szektorra vonatkozó beszerzési menedzserindexe 50,7 pontra esett vissza januárban, ami közel két és féléves mélypontnak felelt meg. Ez a szektor egyre lassabb növekedéséről árulkodott.
  • Amerikában remek napot fogtak ki a piacok, a részvényindexek közül az S&P 500 és a Dow Jones hét hete nem látott napon belüli ugrást produkált. Az S&P 500 és a Dow Jones 1,2 százalékot, a Nasdaq 1,1 százalékot erősödött.
  • A befektetők jó kedvét a vártnál kevesebb heti friss munkanélküli segélykérelem (tény: 331 ezer várt: 335 ezer), és a kedvező vállalati gyorsjelentések segítették meghozni.
  • A Walt Disney 5,3 százalékot ugrott a kedvező számaira, de a Costco is 3,4 százalékot erősödött. A General Motors is ledolgozta nyitás utáni nagy hátrányát, és előző napi záróértékén fejezte be a kereskedést, noha gyorsjelentése csalódást okozott.
  • A LinkedIn viszont 8,4 százalékot zuhant, mivel az aktuális negyedévére csak 455-460 millió dolláros bevételt vár, miközben a szakértők 470 millió dollárra számítanak.
Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Bloomberg, Investor.hu