Vágólapra másolva!
A délutáni fontos makroadatokra várhatnak a befektetők az európai tőzsdéken, így nincs nagy mozgás a parketteken. Itthon a BUX is őrzi előnyét, amit a Richter és a Magyar Telekom nagyobb emelekdése támogat.
Vágólapra másolva!

Nincs nagy mozgás az európai tőzsdéken, ahol a főbb részvényindexek tartják reggel megszerzett minimális előnyüket. A legtöbb piacokon 0,1-0,3 százalékos pluszokat lehet látni, a leggyengébben teljesítő francia CAC és olasz FTSE/MIB tegnapi záróértéke alatt billeg. Amerikában 0,2-0,5 százalékos emelkedés jöhet nyitáskor a határidős indexek alapján.

A befektetők vélhetően a délutáni fontos amerikai makroadatokra várnak, az USA-ból a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak számának januári változása és a munkanélküliségi ráta kerül majd nyilvánosságra. Ezekből fontos információkat lehet majd leszűrni az amerikai munkaerőpiac állapotáról, ami nagy mértékben befolyásolja a Fed monetáris politikáját is.

A ma reggeli német makroadatok ugyanakkor gyengén sikerültek, az export 0,9 százalékkal esett vissza decemberben havi alapon, miközben 0,8 százalékos bővülésre számítottak a szakértők. Az import pedig 0,6 százalékkal csökkent a várt 0,9 százalékos növekedés helyett. Ráadásul a decemberi ipari kibocsátás is 0,6 százalékkal esett vissza novemberhez képest (várt: 0,3%).

Itthon a BUX szintén őrzi előnyét, és 0,4 százalékos pluszban mozog. A régióban hasonló teljesítményeket lehet látni, egyedül a lengyel WIG 20 található kis mínuszban.

A BUX elsősorban a Richternek köszönheti emelkedését, a gyógyszerpapír korrigálni kezdte az elmúlt napok mélyrepülését, és 1,4 százalékot erősödött. Rajta kívül a Mol 0,2 százalékot, a Magyar Telekom 0,7 százalékot emelkedett, az OTP viszont minimálisat esett.

A forint gyengülésnek indult délelőtt, és 308,3-ig szaladt fel az euróval szembeni árfolyama. A dollár/forint jegyzése 227,2-nél, a svájci franké 251,9-nél jár.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

EURHUF napon belüli grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Bloomberg, Investor.hu