Mindenki erről beszél

Vágólapra másolva!
Utoljára az 1997-98-as ázsiai és orosz válság idején hangzott el annyiszor az "emerging markets" (vagyis feltörekvő piacok) szóösszetétel a hírekben, mint manapság, ez derül ki legalábbis a Business Insider összeállításából. Ez is jól érzékelteti egyébként a helyzet komolyságát, és nem is csoda talán, hogy több helyen is az évekkel ezelőtti válsághoz hasonlítják a mostani eseményeket. 
Vágólapra másolva!

Az érdekes kis gyűjtés szerint legutóbb a 97-98-as ázsiai-orosz válság idején emlegették annyiszor a felktörekvő piac szóösszetételt a hírekben, mint most. Jól mutatja ez is egyébként a jelenlegi helyzet komolyságát, és intő jel lehet, hogy bizonyos fejlődő országokban jelentkező egyensúlytalansági gondokat, illetve például Kínában a növekedési kilátások romlását (a nagyra duzzadt hitellufi miatt) nem szabad félvállról venni.

Másoldalról viszont érzésre mintha kicsit túlságosan is felkapták volna már ezeket a problémákat, innen talán nagyobb tere lehet a hírek elcsendesedésének, mint újabb ezzel kapcsolatos hírdömpingeknek. Ettől függetlenül persze a feltörekvő piacok még (ahogy azt évekkel ezelőtt is láttuk) akár tartósabban is középpontban maradhatnak, ami azért a részvénypiacok nagyobb csapkodásában is testet ölthet.

Forrás: Investor.hu