Vágólapra másolva!
Tovább mélyülhet a feltörekvő piaci válság, melynek legrosszabb része még koránt sem ért véget. Ezt állítja Mark Mobius, a híres befektetési szakember, aki emiatt még kivár a feltörekvő piaci eszközök vételével.
Vágólapra másolva!
  • A Mobius szerint koránt sem ért véget a feltörekvő piaci krízis, mely az előttünk álló időszakban tovább mélyülhet. A feltörekvő régiókkal kapcsolatos negatív befektetői hangulat továbbra is jelen van, ezért további tőkekivonásra lehet számítani onnan.
  • Mobius maga is aktív befektető, mivel a Templeton alapkezezelő feltörekvő piacokra szakosodott hedge fund menedzsereként dolgozik. Elmondása szerint az alapján jelenleg várakozó állásponton vannak, és egyelőre nem vásárolnak a feltörekvő piaci eszközökből. Előbb megvárják az árfolyamok stabilizálódását, ami időbe telik.
  • A szakember olyan országok befektetéseit keresi, melyek túlságosan kicsik vagy alulfejlettek ahhoz, hogy bekerüljenek a feltörekvő piaci indexekbe. Ilyenek lehetnek például az olyan afrikai országok eszközei, mint Kenya vagy Nigéria, melyekből már be is vásárolt a guru. Mobius arra számít, hogy ezeket az országokat kevésbé fogják érinteni a feltörekvő és fejlett piaci zavarok.
  • A guru tanácsaira már csak azért is érdemes figyelni, mivel a Templeton kisebb piacokba (jellemzően afrikai és közel-keleti eszközökbe) fektető Frontier Markets Fundja az utóbbi három évben a piaci versenytársainak 98 százalékánál jobban teljesített. A Mobius által kezelt alap átlagosan 4,6 százalékos éves hozamokat ért el.

Korábbi cikkek: