Villámgyorsan megszavazzák a paksi szerződést

Vágólapra másolva!
A jövő hétre tervezték, de mára előrehozták a paksi szerződés végszavazását a parlamentben. Kiderült, mi az ára az orosz hitelnek.
Vágólapra másolva!

A kormányoldal azt kommunikálta eddig, hogy a parlament jövő hétfői ülésnapján fogadják el a paksi atomerőmű bővítéséről szóló, Oroszországgal kötött szerződést, ehhez képest előrehozták a zárószavazást mára, csütörtökre. A Fidesz kezdeményezte a csütörtöki végszavazást.

Az Együtt-PM és az LMP is tiltakozik nemcsak a paksi szerződés, de az eljárás, a mai végszavazás miatt is. Az Együtt-PM az államfőhöz fordul, hogy ne írja alá a szerződést. A pártok azon túl, hogy az államfőhöz fordulnak, minden formáját megragadják a tiltakozásnak, ami lehet majd polgári engedetlenség vagy akár valamilyen jogi út. Most egy olyan "harc kezdődik el", amelynek a végén mindenkinek, aki megszavazza a törvényt, el kell számolnia – hangoztatta Szabó Rebeka, a párt képviselője.

Az LMP felháborítónak tartja, hogy a Fidesz képviselőcsoportjának kezdeményezésére már csütörtökön megtartják a zárószavazást – mondta a párt társelnöke. Szél Bernadett bírálta, hogy egy ilyen volumenű ügyet "gyakorlatilag négy nap alatt átnyomnak a parlamenten". Hangsúlyozta, hogy a mai napig nem kapták meg az általuk kért háttéranyagokat, ezért semmifajta érdemi információhoz nem jutottak a döntés előtt. Jelezte, hogy az LMP-frakció korábban név szerinti szavazást kért az ügyben.

3,9–4,9 százalékos kamatra kapjuk az orosz hitelt

Közben kiderült, mi az ára az oroszoktól felveendő gigahitelnek. Sávos, 3,9, 4,5 és 4,9 százalék lesz annak a 2025 és 2046 között törlesztendő euróhitelnek a kamata, amit a paksi bővítésre ad Oroszország – idézi a köztévében nyilatkozott Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert a Népszabadság.

A 10 milliárd eurós – durván 3000 milliárd forintos – hitelt a beruházás tíz éve alatt folyósítják; Magyarországnak az építkezés utolsó időszakában ezen felül 20 százalék önrészt kell biztosítania. A hitel visszafizetését 2025-ben kell megkezdeni, és a törlesztés 21 évig tart, árulta el Varga. Hozzáfűzte, az orosz fél lehetővé tette az előtörlesztést.

Az oroszokkal kötendő szerződés az Origónak korábban nyilatkozó alkotmányjogász és nemzetközi jogász szerint könnyen lehet, hogy alkotmányellenes. A kormány rendre azt hangoztatja, hogy a hitelt fokozatosan hívjuk le, ezért az államadósság a csökkenő pályán marad, de jogászok arra mutattak rá, hogy a pénzügyi kötelezettségvállalás (vagyis hogy 10 milliárd eurós hitelt fog felvenni Magyarország Oroszországtól) most történik, és ez a pénzügyi kötelezettségvállalás eredményezheti azt, hogy az eddig is ötször módosított, két éve életbe lépett Alaptörvénybe ütközhet a szerződés.