Rekordméretű veszteség a Twitternél

használt okostelefon, Ne dobja ki a régi okosmobilját!, okostelefonnal játszó gyerek
Ha a világon bármi említésre méltó történik, az a Twitteren terjed a leggyorsabban
Vágólapra másolva!
A mikroblogging szájt először publikálta az eredményeit mióta novemberben tőzsdére ment. A veszteség durván nő – a felhasználók száma még durvábban. Az árfolyam esik, pánik nincs.
Vágólapra másolva!

A Twitter 2013 negyedik negyedévében 243 millió dolláros bevételt produkált, ami 115 százalékos emelkedés 2012 hasonló időszakához képest. A teljes éves bevétel is több mint duplázódott: 665 milliónál állt meg tavaly decemberben.

Sajnos ezek a növekedési ráták eltörpülnek amellett, hogy a vállalat vesztesége mennyit nőtt az elmúlt évben. A negyedik negyedéves veszteség 511 millió volt, míg egész évre 645 millió dollárt buktak. Ennek a nagy része persze egyszeri veszteség volt, ami a tőzsdei jegyzéssel kapcsolatos költségekkel magyarázható.

Innen szép nyerni

A dolog pozitív oldala persze, hogy maga a tőzsdei jegyzés nagyon jól sikerült: a vállalat részvényeinek az ára 50 százalékot emelkedett a jegyzés óta, és bár az utóbbi hetekben lefelé fordult a trend, a piac továbbra is bízik a Twitterben.

A cég reklámbevételei – amelyek az elsődleges bevételi forrást jelentik – 121 százalékot emelkedtek tavaly, és különösen fontosnak tartják, hogy a nemzetközi (tehát nem USA-beli) piacokon több mint 200 százalékot sikerült bővülni.

A mikroblogging szájt felhasználóinak száma egész évre vetítve 30 százalékot nőtt: jelenleg havonta 241 millióan használják a Twittert.

A durva veszteségek ellenére a cég optimizmusa és ambíciói továbbra is kitart. „Egyelőre csak a felszínt kapargatjuk ahhoz képest, hogy mekkora potenciál van a Twitterben,” kommentálta az adatokat Dick Costolo, a cég ügyvezetője. „A célunk az, hogy a bolygó összes emberét elérjük,” tette hozzá.

A bevételi várakozások alátámasztják az ambiciózus célkitűzést: idén első negyedévre 230 és 240 millió dollár közötti bevétellel számolnak, 2014 egészére tekintve pedig szeretnék átlépni az egymilliárdot. A tervekben 1,1 és 1,2 milliárd dollár közötti bevétel szerepel.