Pénzt osztanak a bedőlt takarék ügyfeleinek, rendőrök őrzik a fiókokat

Vágólapra másolva!
Készenléti rendőrök őriznek több takarékszövetkezeti fiókot is, ahol most nagyon sok pénz van. Egy másik, bedőlt takarék ügyfeleit kártalanítják.
Vágólapra másolva!

Készenléti rendőrök vigyázzák a Savaria Takarékszövetkezet fiókjai előtti közterületeket. Annak a pénzintézetnek a fiókjaiban fizetik ki ugyanis a nemrég csődöt jelentett Körmendi Takarékszövetkezet betéteseit, írja a szombathelyi Frisss.hu. Azt nem sikerült kideríteniük, meddig tart az akció.

A csődjelentést követő húsz munkanapon belül az országos betétbiztosító kártalanítja a betéteseket, de nem mindenkit. Közel 13 ezer betétese volt a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezetnek, amely a 15. legnagyobb volt a 128 takarékszövetkezet közül. A betéteseket 30 millió forintig kártalanítják.

A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet annak a Töröcskei Istvánnak az érdekeltségébe tartozik, aki az Államadósság Kezelő Központ vezére, egyben pedig a Széchenyi Banknak is tulajdonosa. Utóbbi bank akarta megvenni az osztrák Raiffeisen Bankot, de az üzlet kútba esett.

A takarékszövetkezetet két hete záratta be a felügyeleti jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Bank.