Mészárlás a Twitternél

Vágólapra másolva!
15 százalékot ütöttek tegnap piaczárás után a Twitter részvényein, miután a gyorsjelentés több fontos adata is csalódást okozott a befektetők számára.
Vágólapra másolva!
  • A havi aktív felhasználók aránya 241 millióra nőtt, ami már csak 30 százalékos éves növekedésnek számít. Ezzel továbbra is folyamatosan lassul a növekedés üteme.
  • Az oldalelérések száma ráadásul csak 148 milliárd volt az előző negyedévben, ami a harmadik, de még a második negyedévhez képest is visszaesésnek számít. Éves alapon 26 százalékos volt a növekedés, a felhasználók számának növekedéséhez képest itt tehát még durvább a lassulás.
  • Bevételsoron viszont sikerült a várakozások felett teljesíteni, miután 242,7 millió dolláros lett az árbevétel, ami meghaladja a 218,1 milliós elemzői várakozásokat, és éves alapon 116,3 százalékos növekedést jelent. Ráadásul a kulcsfontosságú mobilos bevételek aránya is 70-ről 75 százalékra emelkedett, ami kedvezően értékelhető.
  • A Twitter ugyanakkor 511,5 millió dolláros veszteséget halmozott fel az előző negyedévben, ami jócskán meghaladja az egy évvel korábbi 8,7 millió dollárt. Ez nagyrészt a dolgozóknak járó különféle részvénybónuszoknak köszönhető, ami az előző negyedévben 521 millió dollárt tett ki.
  • A tisztított EPS ennek megfelelően 2 centes profitot mutat, ami meghaladja az elemzői várakozásokban szereplő 2 centes veszteséget.
  • A menedzsment ugyanakkor kijelentette, legkorábban 2016-ban tud majd nyereséget (amerikai számviteli szabályok szerint) elérni a társaság.
  • Az elemzők és befektetők nem elégedettek a számokkal, mondván a felhasználók és oldalelérések számának egyre alacsonyabb növekedése komoly aggályokat támaszt a jelenlegi várakozásokban szereplő növekedési ütemmel kapcsolatban.
  • A fenntarthatósággal kapcsolatos bizonytalanság növekedése pedig a részvények tegnapi teljesítményén is meglátszik, 15 százalékos mínuszba került a Twitter árfolyama.
Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az amerikai piacnyitás előtt természetesen részletes elemzéssel is érkezünk.