Vágólapra másolva!
Rendkívül erős negyedéven van túl a Mercedeseket is gyártó Daimler cégcsoport. Az autógyártó közel megduplázta profitját az elmúlt negyedévben, ami nagy részben a társaság új Mercedeseinek köszönhető. A Daimler idén is lendületben maradhat az új modelleknek köszönhetően, és a hatalmas kínai autópiacon történő terjeszkedéshez is nagy reményeket fűznek. 
Vágólapra másolva!

Rendkívül tetszetősre sikeredett a Mercedeseket is gyártó Daimler gyorsjelentése. A negyedik negyedévben 2,53 milliárd eurós üzemi eredményt (EBIT) ért el az autógyártó, ami 45 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi 1,74 milliárd eurós profitnál. Az árbevétel pedig egy év alatt 7,6 százalékkal, 32,1 milliárd euróra emelkedett.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Ráadásul a tavalyi egész éves operatív és nettó nyereségük rekordszintre, vagy a közelébe emelkedett, az operatív nyereség évi 23 százalékos növekedés után 10,8 milliárd euróra ugrott 2013-ban, a nettó profit pedig 28 százalékot emelkedve 8,7 milliárd eurót tett ki.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az erős eredmények nagy részben az új Mercedes CLA coupénak és az átalakított S-osztályú szedánoknak köszönhetőek, melyek iránt kifejezetten nagy volt a kereslet. Tavaly összesen 7,9 százalékkal több Mercedest adtak el világszerte, mint 2012-ben. A Mercedesek értékesítése idén is pörög, januárban 15 százalékkal többet adtak el az autókból, mint egy évvel korábban.

2014 Mercedes CLA Forrás: Mercedes

A Mercedes üzletágnál, és a kamiongyártó egység együtt 1,3 milliárd euróval járult hozzá a Daimler EBIT eredményéhez, ami az egységeknél zajló költségcsökkentéseknek is nagyban köszönhető. A vállalat 800 millió euróval csökkentette költségeit a két egységnél tavaly, és év végére összesen 2 milliárd eurós költségmegtakarítást kíván elérni.

A Daimler idén is lendületben maradhat, és a közlésük szerint árbevételük és nyereségük jelentős mértékben növekedhet, melynek eredményeként az operatív eredményük 2014-ben meg fogja haladni a 2013-as 7,9 milliárd eurót. Az eredményeket az idén piacra kerülő új vagy átalakított modellek tarthatják növekedő pályán. A vállalat kifejezetten nagy reményeket fűz az átalakított C-osztályú szedánokhoz és az új Mercedes GLA gépkocsikhoz, melyek idén fognak az autószalonokba kerülni Ezen túl a világ legnagyobb autópiacának számító Kína, valamint Brazília is nagy lökést adhat a gyártónak.

A cég összesen 30 új modellt kíván piacra dobni ebben az évtizedben, mivel a világ legnagyobb luxusautó-gyártójává kíván válni 2020-ra. A mostani eredmények tükrében úgy tűnik, hogy jó úton halad a cég, ám a BMW és az Audi megelőzéséhez még további erőfeszítésekre lesz szükség. Dieter Zetsche vezérigazgató jókedvűen kommentálta az eredményeket, szerinte a cégnél zajló hatékonyság-javító programoknak és befektetéseknek egyre jobban beérik a gyümölcse, és idén még nagyobb sebességi fokozatba tudnak kapcsolni.

A társaság további jó hírrel szolgált, mivel 2,3 százalékkal kívánja megemelni osztalékát, így a 2013-as eredmények után részvényenként 2,25 eurós osztalékot fizethetnek.

Az eredményeknek a befektetők is megörültek, a Daimler részvényei 2,2 százalékot drágultak, de nyitás után 4 százalékos pluszban is megfordultak.

Daimler árfolyama (Xetra) Forrás: Bloomberg, Investor.hu