Vágólapra másolva!
Zárásra is nagy mínuszban ragadt a BUX, amiben a Richter mélyrepülése volt a ludas. Európában pedig remek a hangulat, a főbb részvényindexek nagyot menetelnek, és az USA tőzsdéin is jelentős emelkedés kezdődött. 
Vágólapra másolva!
  • 1,4 százalékos mínuszban zárt a BUX, amivel csúnyán alulteljesítette európai társait.
  • A BUX mélyrepülésének oka a Richter mélyrepülése, a gyógyszerpapír napi mélypontján, 8 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A gyógyszercég tegnap csalódást keltő gyorsjelentést tett közzé, ami után számos elemző rontott a részvényre vonatkozó ajánlásán.
  • Az OTP és a Mol viszont remekelt, előbbi 1,4 százalékos, utóbbi 1 százalékos pluszban zárt. A Magyar Telekom ezzel szemben 1 százalékot esett. A Mol leányával, az Ina-val kapcsolatos hír, hogy a horvát pénzügyi felügyelet vizsgálatot indított az INA ellen.
  • Európában tovább növelték előnyüket délután a főbb részvényindexek, és már 1,5 százaléknál magasabb pluszban mozognak. A mai kamatdöntések nem okoztak meglepetést, sem az EKB, sem a Bank of England nem nyúlt az irányadó rátához.
  • A befektetők később Mario Draghi sajtótájékoztatójára figyelhettek, ahol az EKB elnöke elmondta, szükség esetén készek további lépéseket tenni az eurózóna gazdaságának fellendítése érdekében. Szavaira ralizni kezdett az euró, melynek 1,35-ről 1,36-ig szaladt fel a dollárral szembeni árfolyama.
  • Az európai részvények közül kifejezetten jól teljesít az Alcatel közel 10 százalékos ugrásával, amit a cég a kedvező gyorsjelentésének köszönhet.
  • A Daimler is remekel 2,2 százalékos menetelésével, miután a német autógyártó remek negyedik negyedévet és évet zárt tavaly.
  • Amerikában is kisebb rali bontakozott ki részben az európai jó hangulatnak köszönhetően, az S&P 500 és a Dow Jones 1 százalékot, a Nasdaq 1,2 százalékot erősödött.
  • A jó hangulatot segítheti a kedvező munkaerőpiaci adat, a várt 335 ezer helyett 331 ezer új segélykérelem érkezett be a múlt héten az amerikai munkaügyi hivatalokba. Ezen túl közzétették a decemberi külkereskedelmi mérleg egyenlegét is, a deficit 38,7 milliárd dollárra tágult a várt 36 milliárd dollár helyett.
  • A Green Mountai Coffee közel 30 százalékos pluszba lendült, miután a Coca-Cola bejelentette, hogy 10 százalékos részesedést vásárol a kávéfőzőket is gyártó cégben. A Coca-Cola másfél százalékot erősödött.
Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Bloomberg, Investor.hu
EURHUF napon belüli grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

EURUSD napon belüli grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Bloomberg, Investor.hu