Az MNB csak extrém forintgyengülésnél emelhet kamatot

Vágólapra másolva!
340-350 forintos euróig az MNB nem fog kamatot emelni - véli több pénzügyi intézmény elemzőcsapata. Van, aki szerint további kamatcsökkentés is jöhet, hacsak nem megy 320 forint fölé az euró.
Vágólapra másolva!

Londoni elemzők Magyarországról készítettek elemzést, többek közt azután, hogy a jegybanknál jártak tájékozódni. Az elemzések közös vonása az a megállapítás, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint a jelenleginél is sokkal gyengébb forintárfolyam indokolna csak monetáris szigorítást, azaz például kamatemelést.

A Nomura japán nagybank londoni elemzői két napot töltöttek Budapesten, ahol az MNB, a Nemzetgazdasági Minisztérium, valamint számos helyi bank illetékeseivel tárgyaltak. Megbeszéléseikről összeállított beszámolójuk szerint az MNB a legújabb stressztesztek alapján azt a nézetet vallja, hogy a legutóbbi csúcsértéknél sokkal gyengébb forintárfolyam lenne csak káros a pénzügyi stabilitásra.

A Nomura elemzői ezzel egyetértenek, véleményük szerint a 340-350 forint/eurós régióban lehet a "figyelmeztetési szint". A stratégia a jelek szerint az, hogy "ha minden kötél szakad", például a forint 340 forint/euró fölé gyengül, akkor devizapiaci intervenció helyett inkább kamatemelés lesz, de egyébként a jelenlegi - vagy esetleg normalizálódó - piaci kondíciók közepette, ha lehetséges, folytatni kell a kamatcsökkentéseket.

Az elemzők tapasztalata szerint az MNB jelenleg intervenciót sem tart szükségesnek, mivel attól tart, hogy egy ilyen lépéssel "a pánik üzenetét" küldené a piacnak. A cég szerint "vannak arra utaló jelek", hogy a monetáris tanács a 2,50 százalékos MNB-kamatot tarthatja elérendő alapnak, tekintettel arra, hogy a jegybank növekedési hitelprogramjának továbbhitelezési kamata is ennyi, emellett a lengyel jegybanki kamat is ezen a szinten van.

A Nomura londoni elemzőinek véleménye szerint azonban "úgy tűnik, hogy az MNB a tűzzel játszik", mivel minden további kamatcsökkentés egyben azt is jelenti, hogy növekedhet a tőkekivonás kockázata egy esetleges újabb piaci "kilengés" esetén.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport közgazdászai a felzárkózó piacokon zajló eladási hullámról összeállított elemzésükben szintén azt jósolták, hogy az MNB csak 340 forint/euró fölé gyengülő forintárfolyam esetén venné fontolóra a "vészhelyzeti kamatemelést".

A Royal Bank of Scotland (RBS) közgazdászai pedig egy újabb, 10 bázispontos kamatcsökkentéssel számol a monetáris tanács februári kamatdöntő ülésén. Az RBS szakértői hozzátették, hogy csak 320 forint/euró felé tartó árfolyam esetén módosítanák az e havi MNB-ülésre szóló prognózisukat kamattartásra.

Kövessen minket Facebookon is!