Ausztria felé kacsintgat a telekommogul

Vágólapra másolva!
Másfél év után újra terítékre került a Telekom Austria felvásárlási sztorija, melyet az osztrák privatizációs tervek mellett a cég második számú tulajdonosának európai térhódítása is nagyban fűt. Egyes források szerint akár heteken belül érkezhet a világ második leggazdagabb emberének kötelékébe tartozó América Móvil ajánlata, ami számításaink szerint nem kizárt, hogy kétszámjegyű hozammal kecsegtet a piaci árhoz képest.
Vágólapra másolva!

Befektetői körökben ismét felmerült a Telekom Austria felvásárlásának gondolata. A legnagyobb eséllyel a világ második leggazdagabb emberének, azaz Carlos Slimnek az érdekeltségi körébe tartozó América Móvil pályázik az osztrák telekomcég bekebelezésére.

Még a konzervatív megközelítés szerint is kétszámjegyű hozammal kecsegtet a felvásárlási sztori. Sőt, ha az optimista kimenetel valósul meg, akkor akár 60 százalékkal magasabb felvásárlási árral is előrukkolhat a potenciális vevő.

Ráadásul a technikai kép is igen jól fest, tavaly a több éve tartó csökkenő trendvonalat sikerült legyűrnie az árfolyamnak. Ha pedig a további ellenállásokon is túljutna a telekompapír, akkor technikai szemszögből nézve is bő kétszámjegyű növekedés előtt állhat a Telekom Austria.

Miért került ismét terítékre a Telekom Austria felvásárlása?

1. Küszöbön az osztrák privatizáció

Az új osztrák koalíció decemberben megerősítette, hogy több állami tulajdonú társaságban is privatizációra készül. Bár korábban még nem lehetett biztosra venni, hogy a Telekom Austria is közéjük tartozik-e, azonban az osztrák állami vagyonkezelő (OIAG) vezetőjének pénteki nyilatkozata alapján szinte már borítékolható a lépés.

Az osztrák kormány hajlandó lenne elfogadni, hogy a második számú tulajdonos többségbe kerüljön a telekomcégben az OIAG fejének elmondása szerint. Ugyanakkor a 28,42 százaléknyi Telekom Austria pakett csak egy része képezheti az üzlet tárgyát, mivel egy "vétójogot” biztosító 25 százaléknyi tulajdoni hányadot szeretne az állam magáénak tudni.

2. Már mozgolódik a telekommogul

Tavaly nyáron ismét vételi szándékkal jelent meg az európai távközlési piacon Slim. Célpontja a holland KPN volt, melyben már ekkor is bőven 20 százalék feletti részesedéssel bírt. Ezzel azonban nem elégedett meg, teljes egészében szerette volna bekebelezni a holland telekomcéget. Végül azonban visszavonulót kellett fújnia.

Íme Carlos Slim, aki Hollandia után Ausztria felé veheti az irányt Forrás: AFP

A kútba esett tranzakció után közel sem elképzelhetetlen, hogy az eredetileg KPN felvásárlására fordítandó összeget a Telekom Austria megvételére fordítsa a mogul. Az América Móvil ugyanis nem szokott 20 százalék körüli részesedésnél megállni, latin-amerikai leányait 88,1-100 százalékban tulajdonolja.

Legutóbb 2012 nyarán volt arra példa, az América Móvil nagyobb részesedést vásároljon az osztrák telekomcégben. Slim, ha közvetve is (Inmobiliaria Carso és az América Móvil társaságokon keresztül), de ezt követően már mintegy 26 százalékos részesedéssel rendelkezett a Telekom Austriában, aminek így a második számú részvényese lett az állam mögött.

Az osztrák terjeszkedés friss jele lehet az elmúlt hétekben végrehajtott portfólió rendezés, az América Móvil ugyanis megvásárolta az Inmobiliaria Carso 3,14 százalékos pakkját, amivel már 26,8 százalékos tulajdonosnak mondhatja magát a Telekom Austriában.

Ráadásul "baráti kezek” révén akár további befolyása is lehet Slimnek az osztrák telekomcégben. A Bloomberg adatai szerint a tulajdonosok 38,39 százaléka mexikói illetőségű, tehát az América Móvilt leszámítva további 11,58 százalékot birtokolnak.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Kötelező érvényű felvásárlási ajánlatot kellene tennie az América Móvilnak a 30 százalékos részesedés elérése esetén az osztrák törvények szerint. Ez pedig még akkor is összejöhet neki, ha az osztrák kormány 25 százalékos csomagot megtart magának. Ekkor ugyanis már 30,2 százalékra emelkedne a befolyása a mexikói telekomcégnek.

Akár két héten belül is megérkezhet az América Móvil felvásárlási ajánlata a Reuters egy ügyhöz közel álló forrása szerint, aki hat hónapban maximalizálta az ajánlattétel közzétételét.

3. Felvásárlási hullám küszöbén áll az európai telekomszektor

Véleményünk szerint rövidesen hatalmas felvásárlási hullám bontakozhat ki az európai távközlési piacon, melyet az iparágat képviselő vezetők közül többen is megerősítettek már. Egyre többen vélik úgy, hogy itt lenne az ideje egy markáns konszolidációnak. Erről nemrégiben mi is közzétettünk egy részletesebb elemzést.

Egyesek szerint már csak egy szikra kell a folyamat beindulásához, a nagy áttörést a német piac gigafúziója szolgáltathatja. A Telefónica Deutschland és a KPN helyi leányának, az E-Plusnak az egyesülésével ugyanis Németország legnagyobb mobilszolgáltatója születne meg, ami precedenst teremthetne a kontinens telekommunikációs cégei számára.

Mennyit adhat Slim a részvényekért?

Jókora potenciált rejt magában a Telekom Austria felvásárlási sztorija. A pénteki záróárhoz képest akár 14-64 százalékos prémiummal is megvásárolhatná a telekomcég részvényeit egy potenciális érdeklődő.

Forrás: Investor.hu

Konzervatív alapon 7,11 eurós részvényenkénti felvásárlási ár adódik. Ebben az esetben a távközlési szektor 2012 januárja óta végbement, illetve függőben lévő akvizícióiból indultunk ki, és csak az 500 millió eurónál nagyobb volumenű tranzakciókat vettük figyelembe. Ezt az értéket pedig a Telekom Austria felvásárlása is meghaladná.

Optimista esetben azonban 10,23 eurós felvásárlási ár sem zárható ki, ha a 2012 nyarán létrejött América Móvil-Telekom Austria tranzakció 6,6-os EV/EBITDA mutatóját vesszük alapul.

Forrás: Bloomberg, Mergermarket, Investor.hu

Ráadásul a magasabb EV/EBITDA értéket további tényezők is támogatnak. Egyrészt az európai szektorátlag is itt található, de a Hutchison is hasonló értékeltségen vette meg Ausztriában az Orange helyi leányát egy éve. Sőt, ha a 2012 óta megvalósult felvásárlások esetében nem a mediánból, hanem az átlagból indulunk ki, akkor is hasonló számot kapunk.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Milyen kockázatokkal nézünk szembe?

A 64 százalékos prémium némiképp túlzónak is számíthat, hiszen a Reuters értesülései szerint 2012 júniusában "csupán” 20 százalékkal adott több pénzt a Telekom Austria részvényekért a mogul cége a piaci árhoz képest.

A hollandok után az osztrákok is könnyen keresztbe tehetnének Slimnek, egyáltalán nem vehető biztosra, hogy egy esetleges privatizáción a milliárdos telekomcége lenne a befutó. Nem ez lenne az első sikertelen európai csatája a telekommogulnak a KPN "fiaskón” túl, hiszen 2005-ben egy spanyol frekvenciatenderen maradt alul, 2007-ben pedig a Telecom Italiában nem jött össze a tulajdonszerzés.

Elképzelhető, hogy a meghiúsult KPN-üzlet után más régiókban terjeszkedhet az América Móvil. A társaság vezérigazgatója korábban arról beszélt, hogy Brazíliában keresnek célpontokat, miután második legnagyobb piacán fokozódik az árbevétel növekedése. Az egyik ilyen célpont a súlyos adósságot maga előtt görgető Telecom Italia brazil egysége, a Tim lehetne.

Ezen kívül akár saját részvényeinek visszavásárlására is többet költhet a latin-amerikai telekomcég. Tavaly mintegy 6,1 milliárd dollár értéken vásárolt vissza saját részvényeiből.

Másképpen is többségbe kerülhet az Amércia Móvil a Telekom Austriában, egyes vélemények szerint a májusi közgyűlésen terítékre kerülhet egy 1 milliárd eurós tőkeemelés is, ami a jelenlegi, 2,8 milliárd eurós piaci kapitalizációhoz képest jókora hígulást eredményezhetne.

A Telekom Austria az elsők között vágta vissza osztalékát az európai távközlési szektorban. Bár több lépésben, de összességében az egyik legdrasztikusabb lépést eszközölte, amivel az egyik legalacsonyabb osztalékhozammal kecsegtető telekompapírnak számít jelenleg. A jövőt illetően pedig az elemzői várakozások alapján egyelőre nem várható ebben tartós fordulat.

1 milliárd eurót kellett tavaly elköltenie a frekvenciatendereken a Telekom Austriának, az aukció egyébként a legdrágább volt Európában az elmúlt években. Mindez tovább nehezíti, hogy az osztalék rövid időn belül legalább megközelítse a korábbi szinteket.

Forrás: Telekom Austria, Bloomberg, Investor.hu

Áttörte a csökkenő trendvonalat

Rendkívül kedvező fejlemény, hogy az árfolyam tavaly szeptemberben áttörte a 2008 óta tartó csökkenő trendvonalat, amit ráadásul ezt követően decemberben sikeresen visszatesztelt. Jelentős tér nyílhatna meg az emelkedés előtt, ehhez azonban előbb a 6,6-7,1 eurós ellenállási sávon kellene túljutnia a Telekom Austriának.

Optimizmusra adhat okot, hogy az elmúlt hetekben terítékre kerülő negatív hangulatban is erős teljesítményt mutatott fel a Telekom Austria részvénye. Az elmúlt hónapokban masszív akadálynak mutatkozott a 6,6 eurós szint, erről az utóbbi negyedévben már háromszor is lefordult az árfolyam.

Telekom Austria heti grafikon (Bécs) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Tetszik a sztori? Amennyiben még hamarabb szeretne értesülni az ehhez hasonló felvásárlási sztorikról, akkor célszerű Investor Trader ügyféllé válnia, melyről bővebben az alábbi linken olvashat.

Carlos Slim már nagyban töri a fejét. Kérdés, hogy mire jut, lesz-e felvásárlás, vagy sem? Forrás: AFP