Elfogyott a forint ereje

Vágólapra másolva!
Késő délutánra elfogyott a forint lendülete és a nap elején felépített előnyét teljesen leadta, ezzel az euróval szembeni árfolyam ismét a 309-es szint fölé került.
Vágólapra másolva!

16:48: - Eddig tartott a forint mai ereje

A délután folyamán sem tudta összeszedni magát a forint, és leadva egész napos előnyét újra 309 fölé került az euróval szembeni árfolyama. A nemzetközi piaci hangulat romlása lehet a háttérben, ugyanis az európai és az amerikai tőzsdék is növleték mínuszaikat. A forint mellett a régiós devizák is gyengülnek, bár kisebb mértékben, mint a magyar fizetőeszköz, hasonló mértékű reakciót mutat viszont a török líra.

EUR/HUF mai árfolyam Forrás: Bloomberg, Investor.hu

14:24 - Ismét 308 felett az árfolyam

Oda a forint erősödése, miután kora délutánra az euróval szembeni árfolyama visszakúszott a 308-as szint fölé. Az EURHUF egyébként az ADP adat publikálását követően került a fontos szint fölé.

EUR/HUF árfolyama Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Nemrégiben fény derült arra is, hogy az MNB monteáris tanácsának legutóbbi kamatdöntő ülésén miként szavaztak a tagok. Ezek szerint Cinkotai János 10 bázispontos kamatcsökkentésre tett javaslatot, figyelembe véve a forint régiós devizákhoz viszonyított kamatkülönbözetének csökkenését, valamint az állampapír-piaci hozamgörbe meredekségét, amely véleménye szerint a kamatcsökkentési ciklus alját jelzi. A tanács többi tagja viszont az inflációs, valamint reálgazdasági folyamatok, illetve a támogató nemzetközi környezet alapján az alapkamat 15 bázispontos csökkentését tartotta indokoltnak.

10:15: Beerősített a forint

Nagyobb erősödésbe kezdett a forint néhány perccel ezelőtt, és euróval szembeni árfolyama ezzel egy hete nem látott szintekig jött le az euróval szemben.

De nem csak a forint van jó formában ma, a többi régiós deviza is menetelésbe kezdett, miután Európa tőzsdéin is jobbá vált a hangulat, de az élmenő itt is a forint. Sőt, emellett a török líra és a dél-afrikai rand is hasonló mozgásokat mutat.

EUR/HUF árfolyam Forrás: Bloomberg, Investor.hu
Forrás: BLoomberg, Investor.hu

9:34: Pihen a forint

Egyelőre úgy tűnik kifújja magát a forint, ugyanis a reggeli órákban nem mutat nagy elmozdulást a magyar deviza. Persze tegnap nem akármilyen erősödést produkált, hiszen majdnem hat forintot jött lejjebb az euróval szemben.

Habár később jöhetnek még nagyobb mozgások a forint piacán, délután kettőkor lát napvilágot az MNB legutóbbi ülésének jegyzőkönyve. Még fontosabb lesz viszont az USA-ból érkező ADP foglalkoztatottsági adat, ugyanis az erősen befolyásolhatja majd a piaci hangulatot.

A ma megjelenő vártnál gyengébb decemberi kiskereskedlemi adatok nem befolyásolták negatívan sem a forintot, sem pedig a magyar tőzsdei hangulatot.

A dollár/forint jegyzések 228,5-nél, míg a scájci frankkal szembeni keresztárfolyam 252,7 körül ingadozik.

EUR/HUF árfolyam Forrás: Bloomberg, Investor.hu