Nagy játékos a kasszakáosz titokzatos főszereplője

Vágólapra másolva!
Van egy név, amely újra és újra előbukkan a kasszakáosz egyes állomásainál. Várkonyi Gábor a szakmai szövetség munkacsoportja élén tárgyalt a NAV-val a kasszacserékről, később jól időzített akcióval próbálta meg elhappolni a most bajba került forgalmazó megrendeléseit, majd egy magyar gyártó kapacitásait szívta el a konkurens elől. Ráadásul nem ez volt az első összetűzése az eddig piacvezető, most egyre inkább partvonalra kényszerített vállalkozással, az Alt Cashsel.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György még nemzetgazdasági miniszterként 2013 elején rendelte el, hogy az összes pénztárgépet hamarosan le kell cserélni a NAV-val online kapcsolatban állókra. A tét óriási, a forgalmazók ugyanis most nem egyszerűen kasszákat értékesítenek, hanem hosszú évekre újraosztják a piacot. A pénztárgépeket javítani és frissíteni is kell majd, így aki most sokat ad el, a jövőre nézve is bebiztosítja magát.

A kasszacsere előtt Magyarországon az Alt Cash nevű forgalmazó dél-koreai Sam4s gépei voltak a legelterjedtebbek. Ez a helyzet most minden valószínűség szerint megváltozik, hiszen az Alt Cash Sam4s 300-as modelljének forgalmazási engedélyét január 23-án váratlanul visszavonta a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH).

Az Alt Cashnek az online pénztárgépek piacán megszerzett nagyjából 80 ezer megrendelése így most újra szabad préda, hiszen az eddigi megrendelőiknek csak február 16-ig van lehetőségük új, érvényes megrendelést leadni. Piaci információk szerint ez a 80 ezres megrendelői kör egyébként a legnagyobb, amit egy cég szerzett eddig a kasszacserében. A talpon maradt forgalmazók között van, aki komoly kampányba is kezdett a Sam4s-t megrendelő kereskedők megszerzése érdekében.

Időzített akciók

Az LA Pénztárgép Kft. már november közepén – amikor az MKEH az Alt Cash 270-es kasszájának engedélyét vonta vissza – külön akciót hirdetett azoknak, akik az Alt Cashnél rendeltek pénztárgépet. Most, az Alt Cash másik engedélyének visszavonása után szintén akciósan kínál 10 ezer Cashcube típusú kasszát. A Cashcube egyébként épp egy nappal az Alt Cash engedélyének bevonása után kapott igent az MKEH-től a forgalomba hozatalra.

A LA Pénztárgép tavaly július közepén alakult. Ekkor már javában zajlott az első pénztárgépek vizsgálata, három forgalmazó (Laurel, Micra-Metripond és a Montel) július 26-án kapta meg az első forgalmazási engedélyét bizonyos típusú gépekre. Szeptember elején aztán az LA is zöld utat kapott ugyanolyan kasszákra. Az LA ekkor még a Laurellel működött együtt, az addig leginkább komplex számítástechnikai rendszerek fejlesztésével foglalkozó Laurel ugyanis több névtelenséget kérő forrásunk szerint is az LA egyik tulajdonosa, Várkonyi Gábor közreműködésével kívánt beszállni a kiskasszák piacára. Erről kérdeztük a Laurelt is, választ azonban nem kaptunk, Várkonyi Gábor pedig azt mondta, egyáltalán nem nyilatkozik.

Ahhoz azonban, hogy kiskassza-forgalmazóként érdemi játékossá váljon egy cég, szükség van viszonteladókra is. A viszonteladói bázis kiépítése pedig forrásaink szerint nem ment a szóban forgó cégeknek, ezt a szektort ugyanis masszívan az Alt Cash uralja. Ezután irányváltás volt érzékelhető a Laurelen és az LA-n is: előbbi visszatért a komplex kasszarendszerekhez, a később engedélyezett kasszái már többnyire nagy áruházaknak készült külön fejlesztések, Várkonyi pedig maradt a kiskasszáknál, így találta magát szembe a legnagyobb versenytárssal, a kiskasszák piacán domináns Alt Cashsel.

Várkonyinak évekkel ezelőtt ráadásul már volt egy összetűzése az Alt Cash Kft.-vel, mert saját viszonteladói hálózatán belül próbált az Alt Cash Sam4s kasszáival kereskedni. Annak ellenére, hogy a forgalmazók – ez esetben az Alt Cash - a viszonteladóikkal kötött szerződésekben általában kikötik, hogy azok csak végfelhasználók számára értékesíthetnek. Ezzel kerülik el azt, hogy valaki nagy tételben, olcsóbban vegyen tőlük árut, majd azt továbbértékesítse nyomottabb áron. A Várkonyi hálózatában részt vevő boltosok szerint Várkonyi épp ezt csinálta. Emiatt viszont 2011-ben Madarász Jenő, az Alt Cash vezetője megvonta tőle a Sam4s kasszák szervizjogát.

Szeptember közepére tehát öt forgalmazó volt a piacon. A Laurel, a Micra-Metripond, a Montel, az LA és az Alt Cash. Utóbbi a dél-koreai Sam4s modelleket árulta, a kötelező, úgynevezett adóügyi ellenőrző egység (aee) pedig a Videoton futószalagjairól került beléjük. Előbbi négy forgalmazó pedig ugyanazokat a lengyel gyártmányú, a francia Sagem aee-jével felszerelt gépeket kínálta. Amikor a Laurel visszatért a nagyobb kasszákhoz, a vele addig együttműködő LA maradt a kiskasszáknál, és leszerződött egy magyar aee-gyártóval, a Tekinvesttel.

A kapcsolatok fontossága

Várkonyi Gábor kapcsolatai szakmai, pénztárgépes vonalon jelentősek, ő volt az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségében (IVSZ) az online kasszákkal foglalkozó munkacsoport vezetője, és ő vezette a NAV és az IVSZ között zajló tárgyalásokat is a témában. Várkonyi azonban nincs egyedül az LA-ban: az LA-t birtokló OPT (vagyis Várkonyi) mellett a cég másik tulajdonosa az LAC Holding. A vállalat rengeteg üzletben nyomul, tartozik hozzá vasúti szállítmányozási, hulladékgazdálkodási, biztonsági és mezőgazdasági cég, de diszkó is.

A holding tulajdonosa az a Horváth László, aki a hétvégén ünnepelte tűzijátékkal 50. születésnapját, és 2006-ban miatta vonult 200 kun lovas Karcagról a Külügyminisztérium elé. Ekkor fosztotta meg Göncz Kinga, az akkori külügyminiszter a tiszteletbeli kazah konzuli rangjától, ez ellen tiltakoztak a lovasok. Horváthot akkor támogatásáról biztosította Fazekas Sándor mostani vidékfejlesztési miniszter és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is. Horváth üzlettársa volt a vegyépszeres Nagy Elek, az első Orbán-kormány idején pedig Simicska Lajossal dolgozott a Magyar Fejlesztési Banknál.