40 éve nem csinált ilyet a Panasonic

Vágólapra másolva!
Brutális mutatványt tett le az asztalra szerdán a Panasonic, ugyanis a cég részvényárfolyama 19 százalékot ugrott, ilyet pedig 1974 óta nem láthattak a befektetők a Bloomberg szerint.
Vágólapra másolva!

Legalább negyven éve nem tett olyat a Panasonic, amit szerdán. A cég részvényárfolyama 19 százalékkal lőtt ki a tokiói parketten, miután a cég a vártnál 68 százalékkal magasabb negyedéves profitról számolt be. (tény: 73,7 milliárd jen, várt: 44 milliárd jen)

A japán cég egyre inkább az autóipari és háztartási termékek felé venné az irányt, míg a szórakoztató elektronika üzletág jelentőségét csökkentené. Kazuhiro Tsuga, aki lassan két éve a Panasonic elnöke, a társaság racionalizálását tűzte ki célul, aminek keretében jelentős létszámleépítéseket kezdtek. De 2016 márciusáig Tsuga szeretne megszabadulni a veszteséges divízióktól.

A Panasonic felfüggesztette a plazma képernyők gyártását, visszavágta okostelefon divízióját és eladta félvezető tevékenységét is, hogy a növekvő üzletágakra koncentráljon.

Ennek már látszódnak is az eredményei, hiszen az autó- és egyéb iparágaknak beszállított rendszerekkel foglalkozó divíziójának üzemi eredménye 28,2 milliárd jen lett a decemberben záródó negyedévben, szemben az egy évvel ezelőtti 800 milliós veszteséggel. Az üzletág lítium akkumulátorokat szállít többek között a Toyotának, de októberben már a Teslával is szerződést kötöttek, hogy a következő négy évben akkumulátorokkal látják majd el az amerikai elektromos autógyártót.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Habár kiválóan alakultak az eredmények a cég mégis változatlanul hagyta március végén záruló üzleti évére vonatkozó prognózisát. 270 milliárd jenes árbevételt és száz milliárd jenes nettó profitot várnak, ami alacsonyabb a Bloomberg által megkérdezett elemzők konszenzusánál. (287 milliárd jen)

A Morgan Stanley japán elemzője szerint ez túlságosan konzervatív becslés, az eddig látott eredmények alapján. A gyorsjelentést követően két elemzőház is a korábbi tartásról vételre emelte a papírokra vonatkozó ajánlását.

A Panasonic árfolyama (Tokió) Forrás: Bloomberg, Investor.hu