Nem várható jelentős forinterősödés

Vágólapra másolva!
A 2014. esztendő legnagyobb vesztese a forint. 320-325 forint esetén várhatóak az MNB részéről jelentősebb lépések, de a kamatemelésnek az esélye, politikai okok miatt csekély. Profitrealizálás jelei láthatóak a deviza piacon. Jelentős forint erősödésnek kicsi a valószínűsége.
Vágólapra másolva!

A legutóbbi Monetáris Tanácsi ülésén az MNB 15 bázisponttal, 2,85 százalékra csökkentette az irányadó kamatszintet. A lépésével meglepetést okozott, mert a várakozások (a decemberi közleménye alapján) 10 bázispontos csökkenést áraztak be. A csalódásra erősített rá a török lírával kapcsolatos aggodalmak, melyek a forint látványos gyengüléséhez vezettek. 2014-ben a feltörekvő devizák között a legrosszabbul teljesített az euróhoz viszonyítva.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A forint árfolyamát, most rövidtávon belső oldalról az alapkamat további alakulása határozhatja meg. A hatósági intézkedésekkel, rezsicsökkentésekkel várhatóan 2% alatt maradhat az infláció. Újabb 15 bázispontos csökkenés, (melyre az inflációs várakozások további teret adnak), további forintgyengülést okozhat. Ez a gyengébb forint az olaj és gáz import drágulásán keresztül az árak emelkedésének irányában hat és veszélyezteti az inflációs célt, de még így is bőven a 3%-s kitűzés alatt maradhat.

Ha a külső oldali hatásokat nézzük és a negatív tendenciák fennmaradnak a következő ülésig, megállásra kényszerítheti az MNB-t a kamat mérséklésével. Kérdés, hogy milyen árfolyamszint váltja ki a fenti lépést. Úgy tűnik, hogy a 310-315 még nem jelenti ezt a szintet.

Elemzők 320-325 szinteknél valószínűsítik, hogy az MNB lépéseket fog tenni, mert ez már politikai szempontból is veszélyes terep. Itt már határozott jelzést kell adnia, verbális illetve deviza-, kötvénypiaci intervenciókkal, vagy akár a kamatcsökkentési ciklus leállításával. A kamatemelésnek kevés esélyt látok, a külön utas gazdaságpolitika és az EU elleni harc lendületében.

Várható, hogy megnyugszanak a piacok, illetve profit realizálások történnek, az EUR vételi pozíciók zárásával. A bizonytalanságok továbbra is fenn maradnak. Segítség lehet a forintnak, ha az EKB csökkenti alapkamatát, mert így nőhet a kamatprémium, illetve lényeges lesz, hogy a Templeton, megújítja-e a lejáró állampapír állományát.

Technikai szemszögből vizsgálva, egy rövidtávú emelkedő trend bontakozott ki, melynek a trendvonala 301,35-nél tart jelenleg. Az elmúlt napok heves árfolyammozgása következtében, jelentősen eltávolodott az árfolyam ettől a szinttől.

Másik figyelemre érdemes esemény, hogy egy jelentős ellenállás átlépése történt a napokban, ez 309 forintnál található. Az ilyen esetek nagy részében az árfolyam, vissza szokta tesztelni a kitörési szintet. Most ez a folyamat zajlik.

Harmadik figyelemre méltó esemény, hogy az árfolyam elért egy célárfolyamot, itt az euro vételi pozíciókkal rendelkező befektetőknek érdemes volt realizálni. A célárfolyam egy emelkedő háromszög magasságából adódott. A háromszög alsó szára a piros sáv, felső szára pedig a 306 forintnál található ellenállás. A fenti pontok által behatárolt háromszög magassága a kitörési pontra vetítve 314 körüli árfolyamot eredményezett.

Euro erősödés jelenleg a trend! Új eladási pozíció nyitása nagyon veszélyes. Ez azt jelentené, hogy az aktuális trenddel szembe megyünk. Pedig a trend a barátunk.

Az EURHUF napi grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu