Nem csak a pesszimistáké a világ

Vágólapra másolva!
Vörösbe burkolóznak a vezető tőzsdék szerte a világon, ha az egész éves teljesítményeket nézzük, és sokan úgy gondolják, hogy itt a régen várt korrekció. Azonban az optimisták úgy vélekednek, hogy ezt az alkalmat ki lehet használni vásárlásokra, hiszen hosszabb távon jól teljesíthetnek a részvények.
Vágólapra másolva!

Csúfosan indult az idei év a részvénypiacokon, ráadásul a technikai kép is azt mutatja, hogy megérkezett a korrekció a tőzsdékre. Az elmúlt két hétben mi is többször írtunk arról, hogy itt lehet már az idei egy nagyobb korrekciónak.

A feltörekvő piaci problémák egyre inkább fókuszba kerültek, ahogy a Fed elkezdte mérsékelni kötvényvásárlási programját. Már múlt héten is megszólaltak híres pénzügyi professzorok és befektetési guruk, hogy a minipánik akár komoly problémákat is okozhat.

Újra riogat a vészmadár

A hétfői komolyabb Wall Street-i esést követően pedig újra többen megszólaltak, habár nem mindenki annyira pesszimista. Marc Faber, a vészjósló előrejelzései híres és széles körben követett befektető azonban most is borúsan látja a helyzetet.

Szerinte ugyanis nem csak a Fed fokozatosan elzáródó pénzcsapja okozza a mostani feltörekvő piaci problémákat. A fejlődő gazdaságokban gyakorlatilag nincs növekedés, Kínában is sokkal jelentősebb a lassulás hatása, mint azt sokan gondolják, mondta el a CNBC-nek nyilatkozva Faber. Ez pedig szerinte nyomást gyakorol majd a multinacionális vállalatok eredményességére is, hiszen a növekedés nagy része az elmúlt öt évben már a feltörekvő piacokról jött.

Forrás: CNBC

Faber ezért a részvényeknél jobb befektetésnek tartja az amerikai tízéves államkötvényeket az elkövetkezendő három-hat hónapos időtávon. Habár ő sem igazán kedveli az államkötvényeket, mivel azok alacsonyabb hozamot szolgáltatnak, de a gyenge gazdasági környezet és a csökkenő részvényárfolyamok elindíthatnak egy kisebb ralit a 10 éves amerikai kötvények piacán.

Faber a globális hitelbuborék veszélyeire is felhívta a figyelmet, ami szintén lassulást okozhat. A világgazdaság arányában a teljes hitelállomány manapság 30 százalékkal magasabb, mint volt 2007-ben a gazdasági válság hajnalán. Elsősorban a feltörekvő piacokon - és olyan kitermelő országokban, mint Ausztrália és Kanada – lehetett látni a háztartások hitelállományának növekedését, ez pedig mostanra már olyan szintre ért, ami már komolyan veszélyezteti a rendszer fenntarthatóságát. Ezt pedig a gazdaság csökkenése követheti, mondta el Faber.

Mobius már nem olyan pesszimista

A feltörekvő piacokra specializálódott hedge fund menedzser, Mark Mobius már nem ennyire pesszimista. Szerinte a nagy eladói hullámok jó beszállási pontot jelenthetnek, de csak akkor, ha az árfolyam elég mélyre esik, és nyilván csak olyan esetekben, amikor a cég fundamentumai erősek. Ezek a kilengések azonban gyakran túl rövidek és kicsik ahhoz, hogy érdekes lehetőségeket teremtsenek.

Mobius-ék a Templetonnál már többször is sikeresen használták ki a nagy eladói hullámokat arra, hogy értékes befektetéseket eszközöljenek, akkor amikor mások a legpesszimistábbak. Ahogy a MarketWatchnak elmondta, jelenleg is látnak olyan eszközöket, amelyek vonzóak számukra a jelenlegi árakon.

Forrás: Financial Times

Mobius Faberrel ellentétben a feltörekvő piacokon nem lát olyan súlyos fundamentális problémákat, sőt szerinte a tőkekiáramlással szemben is sokkal ellenállóbbak ezek az országok, mint bármikor korábban. Ezt pedig arra alapozza, hogy a növekedés, illetve a GDP-hez mért adósságok aránya még mindig sokkal alacsonyabb, mint a fejlett országok esetében. A Kínából érkező gyengébb makroadatokat pedig túlreagálják, elfelejtve azt, hogy az ország gazdasága még mindig nagy lendülettel bővül.

Ő az igaz bika

Oliver Pursche, a Gary Goldberg Financial Services elnöke, pedig már igazi bikapiac párti. Ezt pedig arra alapozza, hogy a jelenlegi gyorsjelentési szezon is jobban alakul a vártnál, ráadásul az amerikai gazdaság is az erősödés jeleit mutatja.

Persze a pesszimisták is igazolhatják magukat, a feltörekvő piaci bizonytalanságokkal, illetve a Fed pénzcsapok fokozatos elzárásával. Valamint azzal, hogy a jelenlegi bikapiac már túl régóta tart, írja a MarketWatch-on.

Pursche mégis optimista, és a korrekciókat pedig egészségesnek, sőt szükségesnek is tartja. Így rövidtávon ő is korrekciót vár, azonban ezt követően azt gondolja, hogy az S&P 500 index tovább menetel majd egészen a 2000 pontos határig, sőt azon túl is.

Forrás: FOX