Erről nem a cégek tehetnek

Vágólapra másolva!
Nagy zuhanást láthatunk idén eddig a részvénypiacokon, az amerikai indexek igen méretes mínuszokat szedtek össze, tavalyi csúcsaik után. Közben dübörög a gyorsjelentési szezon, és ebben a rossz piaci hangulatban meglepetésre a cégek árfolyamreakciója mégis pozitív, negyedéves számaik publikálását követően. Ez pedig jó jel lehet, hiszen az erős cégek egy javuló hangulatban sokkal jobban teljesíthetnek.
Vágólapra másolva!

Negatív hangulat, jó vállalati számok

Igen komoly lejtmenetben vannak eddig idén az amerikai tőzsdék, a vezető Wall Street-i részvényindexek 4,3 és 7,3 százalék közötti mélyrepülést szenvedtek el. Amikor ilyen negatív az általános piaci hangulat, akkor nehéz még a jó teljesítményt nyújtó cégeknek is erősnek maradniuk.

Forrás: Investor.hu

A mostani jelentési szezonban azt lehet látni, hogy a közzétett gyorsjelentések után a cégek részvényei összességében pozitívan reagáltak a következő kereskedési napon.

Féltávot elhagyva már az S&P 500 index vállalatai közül 290 cég jelentett, és lényegesen többen verték meg az elemzői várakozásokat. Az egy részvényre jutó nettó profit szintjén (EPS) a vállalatok több mint kétharmada (72%) szolgált pozitív meglepetéssel. Az árbevételt tekintve pedig a cégek 62 százaléka számolt be az elemzői prognózisoknál jobb eredményekről.

Forrás: Investor.hu
Forrás: Investor.hu

Ráadásul a jelentő cégek összesített árfolyamreakciói 0,1 százalékos emelkedést mutattak a beszámolójuk közzétételét követő napon, úgy hogy közben a piac egésze inkább lefelé vette az irányt. Vagyis egyéni vállalati szinten a befektetők igencsak örülnek annak, amit a cégektől hallanak.

Mivel azonban a kedvezőtlen makrofolyamatok jelenleg elrontják a piaci hangulatot, a befektetők inkább szabadulnak a részvényektől. Az viszont hosszú távon egy jó jel lehet, hogy a cégek jelentései jól sikerültek, és hogy az azonnali árfolyamreakció is pozitív volt.

Kik állnak az élen?

Nem véletlen az sem, hogy a legjobb teljesítményt a közmű és az egészségügyi szektor nyújtja a tőzsdén, hiszen ezek defenzív iparágaknak számítanak, vagyis nagyobb piaci lejtmenetek idején főleg ezekbe „menekülnek” a befektetők ezek a papírok tudják felülteljesíteni a többieket. Azért is érdekes ez, mert nettó profit szintjén a közművek mindössze a technológiai szektort tudták felülmúlni, sőt árbevételük még el is maradt a várakozásoktól. (Igaz eddig ebből a szektorból csak hét cég jelentett a harminckettőből.)

Forrás: Investor.hu

Hiába szolgáltak a legnagyobb meglepetéssel nyereséget tekintve a fogyasztói javakat gyártó cégek (ide tartoznak a háztartási eszközöket árusító cégek, a ruházattal, étel-itallal foglalkozó társaságok, vagy az autógyártók és besszállítóik is), mégis csökkent az árfolyamuk jelentésük után. De ugyanez a helyzet a pénzügyi, a nyersanyag, vagy a telekomszektort nézve is.

Az viszont érdekes, hogy a technológiai cégek bár elvétették a profit várakozásokat, de árfolyamuk mégis emelkedni tudott a gyorsjelentést következő napon.

Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy a negyedik negyedéves vállalati számok átlagban jól alakulnak, de az általános kedvezőtlen piaci hangulat elbizonytalanítja a befektetőket. Az optimisták viszont úgy is érvelhetnek, hogy a jó céges eredmények hosszú távra szép kilátásokat festenek, hiszen elsősorban a vállalati eredmények hatnak az árfolyamra. Persze, azt sem szabad elfelejteni, hogy egy nagyobb eladói hullám esetén ezek a részvények is zuhannak. Viszont, ha megfordul a hangulat, akkor azok lehetnek az élenjárók, akik erős eredményeket hoztak és fundamentálisan stabilak.