Matolcsyék egy rémhír terjesztőjére vadásznak

Vágólapra másolva!
A múlt héten zuhanórepülésbe kezdő forintnak nem tett jót, hogy a piacon elterjedt egy pletyka, amely szerint a magyar állam nem tudta kifizetni egy lejáró adósságát. A hírt még aznap cáfolta az államadósság-kezelő, most pedig a jegybank kezdett eljárást a rémhírterjesztő ellen.
Vágólapra másolva!

Piacfelügyeleti eljárást indított a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy piaci pletyka kivizsgálására. Január 29-én a jegybank szerint azt híresztelték, hogy Magyarország nem tudta volna teljesíteni a devizakötvényének tőke- és kamatfizetését.

A jegybank a közleménye szerint megvizsgálja, hogy a pletyka tiltott módon való piacbefolyásolásnak minősül-e.

Az MTI január 29-én a napi piaci zárást feldolgozó anyagában megszólaltatta Miró Józsefet, az Erste Bank vezetőelemzőjét, aki a forint zuhanását a török líra esésével magyarázta, de hozzátette, hogy a piacon elterjedt egy pletyka, hogy az állam nem tudta maradéktalanul kifizetni a lejáró devizakötvényt. Az elemző akkor alaptalannak nevezte a híresztelést. A forint aznap komolyan gyengült, akkor 308 forint fölé került az euró.

Az Államadósság-kezelő Központ aznap kiadott egy közleményt, amelyben azt írták, hogy a lejáró devizakötvények kifizetéséhez már tavaly novemberben beszerezték a pénzt a tőkepiacon. Az esedékes kamatot és tőkét még aznap délelőtt átutalták. Az ÁKK "rémhírterjesztésnek, rosszindulatú, a piacot negatívan befolyásoló tevékenységnek" tekintette a pletykát, és intézkedéseket helyezett kilátásba.