Márpedig mi ragaszkodunk a méheinkhez

Vágólapra másolva!
Tavaly év végén az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő olyan új uniós jogszabály megalkotására, amely az úgynevezett idegenhonos inváziós fajok betelepedését és elterjedését előzné meg vagy tartaná féken. A testület szerint ebben egységes uniós megközelítésre van szükség.
Vágólapra másolva!

A Vidékfejlesztési Minisztérium pedig közölte az MTI-vel, hogy a kormány nem támogat semmilyen olyan új uniós rendelkezést, amely ellehetetlenítené az akácos erdőgazdákat és méhészeket. Hazánkban az akác kiemelt erdészeti, faipari és méhészeti jelentőséggel bír, amit Magyarország határozottan képvisel is majd a tárgyalásokon. „Ezért az ország az akác Európában egyedülállóan gazdag biológiai sokféleségét megőrzi, turisztikai vonzerejét és az egészséges élet feltételeit pedig fejleszti.” Magyarországon az erdővel borított terület aránya 20,8 százalék volt a tavalyi adatok szerint, az erdők területe mintegy 1,933 millió hektár, az erdőterület 24 százaléka akác.

Mészáros Józsefnek, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) ügyvezetőjének korábbi közlése szerint Magyarországon évente mintegy 25 ezer tonna mézet termelnek, fele akácméz. Ebből körülbelül 20 ezer tonnát exportálnak. Évi átlagos mézfogyasztásunk mintegy 70-80 dekagramm.