Vágólapra másolva!
Rogán Antal a múlt héten még Lúdas Matyiként háromszor verte volna le a bankokon, ha trükköznek. A Fidesz három irányban is kiterjesztette volna az ingyenes készpénzfelvételt, de ebből végül csak egy látszik megvalósulni, az is csak mérsékelten az eredeti tervekhez képest.
Vágólapra másolva!

Félmilliárd forintos bírság is sújthatná azokat a bankokat, amelyek megszegik az ingyenes készpénzfelvétel szabályait – ismertette Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője kedden az erről szóló kormánypárti javaslatot, amely azt is tartalmazza, hogy a bankautomatákból való pénzfelvétel felső mértéke tranzakciónként nem lehet kevesebb 75 ezer forintnál.

A módosítások a harmadik rezsicsökkentésről szóló fideszes javaslat részei, amelyekről kedden tárgyal, és várhatóan csütörtökön dönt a parlament. A javaslat még nem került fel a parlament honlapjára, de Hoppál Péter azt mondta, hogy az említett változtatásokat az ügyfelek érdekében kezdeményezték, a havi kétszeri – összesen 150 ezer forintig – díjmentes pénzfelvételt ugyanis alapvető fogyasztói jognak tartják.

A kemény büntetés ellenére a Fidesz kisebb csapást mér a bankokra, mint amire számítani lehetett. Németh Szilárd, a párt rezsicsökkentésért felelős politikusa és Rogán Antal frakcióvezető bő egy hete arról beszélt, hogy három irányban is kiterjesztenék az ingyenes készpénzfelvételt. Rogán a kormányt Lúdas Matyival azonosította, aki háromszor veri el a Döbrögi bankokon, ha trükköznek.

Németh beszélt először arról, hogy megemelhetnék a 150 ezer forintos limitet, illetve, hogy kettő helyett több, "mondjuk" négy alkalommal lehessen hozzáférni a készpénzhez ingyen. A harmadik módosítás azt lett volna, hogy minden bankautomata legyen képes 100 ezer forint kiadására.

Ehhez képest az első két lépést Hoppál Péter keddi sajtótájékoztatója szerint nem lépik meg, a 100 ezer forintos készpénzkiadási kötelezettség pedig 75 ezerre finomodott, ennek megadását a bankok már maguktól is vállalták.