Vágólapra másolva!
Ismét borongós a nemzetközi részvénypiaci hangulat, miután a vártnál gyengébb makroadatok láttak napvilágot az amerikai feldolgozóiparról. A főbb részvényindexek esnek Európában és az USA-ban is, emiatt a BUX is csak szenvedett ma, és nagy mínuszban zárt a főbb papírok mélyrepülése miatt. 
Vágólapra másolva!
  • Napi mélypontján fejezte be a kereskedést a BUX, mely 2,1 százalékos mínuszban zárt. A magyar részvényindex ezzel a leggyengébb teljesítményt mutatta a régióban.
  • A BUX mélyrepülésének oka a blue-chipek gyengélkedése. A Mol 2,1 százalékot, az OTP 1,5 százalékot, a Richter 3,5 százalékot, a Magyar Telekom pedig 0,7 százalékot veszített értékéből, így korrigálták pénteki nagyobb emelkedésüket.
  • A rossz hangulatban ide-oda táncol a forint, az euróval szembeni árfolyam 313 körül mozog késő délután. A dollár/forint jegyzése 231,5-nél, a svájci franké 256,4-nél található.
  • Európában ismét dél felé vették az irányt a főbb részvényindexek a kedvező délelőtti PMI adatok ellenére, a spanyol IBEX és az olasz FTSE/MIB már 1,4-1,8 százalékot esett, de a német DAX is 0,8 százalékot veszített értékéből.
  • Amerikában is folytatódik az elmúlt napok csökkenő trendje, az S&P 500 1 százalékot, a Nasdaq 1,5 százalékot, a Dow Jones 1,2 százalékot zuhant.
  • A pocsék hangulatban nagy szerepet játszanak a vártnál gyengébb amerikai makroadatok. Az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzserindexének januári értéke ugyanis 51,3 pontra esett, miközben a szakértők 56 pontos értéket vártak. A Markit feldolgozóipari PMI értéke pedig 53,7 ponton stagnált januárban (várt: 53,9 pont).
  • A Herbalife is mínuszban forog annak ellenére, hogy 4 százalékos pluszban kezdett a cégtől érkező kedvező híreknek köszönhetően.
  • A Ryanair viszont közel 7 százalékot erősödött, miután a légitársaság megerősítette idei profitvárakozásait. A Lloyds ellenben 3,9 százalékkal esik, mivel további 1,8 milliárd fontot kell félre rakniuk céltartalékba a különböző hitelek szabálytalan értékesítése miatt.
Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Bloomberg, Investor.hu
EURHUF napon belüli grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Forrás: Bloomberg, Investor.hu