Perel az Energiaklub a paksi szerződésekért

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az Energiaklub pert indít a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) ellen, mert nem kapta meg az új paksi atomerőmű felépítéséhez kapcsolódó dokumentumokat. A kérdések a kormány előzetes számításaira, a kockázati elemzésekre és az Európai Bizottsággal való tárgyalásra vonatkoztak, és a Nukleáris Energia Kormánybizottság üléseinek részleteiről is érdeklődtek.

Az NFM elutasító levelében nem tért ki az egyes kérdésekre, hanem arra hivatkozott, hogy azért nem adja ki az adatokat, mert azok a megállapodás előkészítését, tehát a döntés megalapozását szolgálták és ezért tíz évig titkosak. Az Energiaklub szerint a döntés megalapozását szolgáló adatokat nem kell titokban tartani, hanem a szerv vezetőjének lehetősége van úgy dönteni, hogy nem teszi azokat megismerhetővé. A civil szervezet ezért a TASZ képviseletével keresetet nyújt be minisztériummal szemben a szerződés mögött álló részletekért, számításokért.

Három szerződésben magyar és orosz cégek a szerződő felek, ezek kiadásáért külön adatigénylést nyújtott be a szervezet.

Az Energiaklub arra hívja fel a paksi bővítésről döntő parlamenti képviselők figyelmét, hogy a törvénytervezet szerint az orosz fél csak húsz évre vállal garanciát az elhasznált fűtőelemek tárolására. A húsz év után ezeket visszaszállítanák Magyarországra – áll a tervezet 7. paragrafusában. Ez azt jelenti, hogy a használt fűtőelemekből Oroszországban kivonják a továbbhasznosítható uránt és plutóniumot, de a többi, szintén évezredekig sugárzó hulladék tárolását az orosz fél nem vállalja hosszú távon.