Vágólapra másolva!
Az amerikai piacok pocsék hózárása és a Kína további lassulásáról árulkodó makroadat miatt borongós a hangulat az ázsiai tőzsdéken, ahol kivétel nélkül esnek a részvényindexek. Amerikában bő egy éve nem látott mínuszt halmoztak fel januárban a tőzsdék, miután pénteken is eladói nyomás alatt álltak. 
Vágólapra másolva!
  • Ma is a mínuszok jellemzőek az ázsiai kereskedésre, amiben a gyenge kínai makroadat, és az amerikai piacok pénteki esése is szerepet játszik. A főbb részvényindexek esnek, a leggyengébbnek a japán Nikkei bizonyul, mely 2 százalékot zuhant. Rajta kívül a dél koreai Kospi 1,1 százalékot esett, az ausztrál S&P viszont csak 0,04 százalékkal került lejjebb.
  • Kínában 50,5 pontra csökkent a feldolgozóipari beszerzési menedzserindex januári értéke a decemberi 51 pontról. Ez féléves mélypontnak felelt meg, ami így felerősítette a kínai gazdaság lassulásával kapcsolatos aggodalmakat. A kínai és a hongkongi tőzsde zárva van az újév miatt, Hongkong holnap, Kína pénteken nyit ki legközelebb.
  • Amerikában pénteken is folytatódott a piacok gyengélkedése, a főbb részvényindexek kivétel nélkül mínuszban fejezték be a kereskedést. Az S&P 500 0,6 százalékot, a Nasdaq 0,5 százalékot, a Dow Jones 0,9 százalékot zuhant pénteken, amiben változatlanul a nemrégiben kirobbant feltörekvő piaci minipánik játszott szerepet.
  • A január hónapot összességében 3,6-5,3 százalék közötti mínusszal búcsúztatta az S&P 500 és a Dow Jones, aminél nagyobb esést egy hónapban több mint egy éve nem hoztak össze.
  • A borongós tőzsdei hangulatban a legtöbb részvény nem tudott erőre kapni, az Amazon 11 százalékot, a Mattel 12 százalékot esett a pocsék gyorsjelentése után.
  • A befektetők vételi kedvét nem tudták meghozni a vártnál kedvezőbb makroadatok, a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe a várt 81 pont helyett 81,2 pontra emelkedett januárban, míg a személyes kiadások 0,4 százalékkal bővültek decemberben havi alapon (várt: 0,2%).
  • A makronaptár ma sem lesz üres, délután a Markit és az ISM feldolgozóipari beszerzési menedszerindexe fog napvilágot látni, ezen túl a januári újautó eladásokat is megismerhetjük. Továbbá a gyorsjelentési szezon is folytatódni fog, többek között a Yum! Brands és a Hartford Financial Services fogja közzétenni negyedéves eredményeit.
Forrás: Bloomberg, Investor.hu
Forrás: Bloomberg, Investor.hu